Félórás sportolással küzdhetünk a rák ellen

Idén félórás mozgásra hívja az embereket a Magyar Rákellenes Liga az Ez vagyok, és ezt teszem elnevezésű nemzetközi kampány részeként csütörtökön, a rákellenes világnap alkalmából.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) legalább heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc magas intenzitású mozgás javasol a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében. Részletek itt.

Az akcióhoz bárki ingyenesen csatlakozhat a nap folyamán bármikor az általa választott mozgásformával, legyen az akár séta, futás, kerékpározás, jóga vagy egyéb fizikai aktivitás. A szervezők ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy a koronavírus-járvány miatt leginkább egyedül, de legfeljebb kis csoportokban, maszkban és a szociális távolság betartásával sportoljanak.

Rendszeres testmozgással sokat tehetünk a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében
Rendszeres testmozgással sokat tehetünk a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében

A mozgást az alábbi weboldalon lehet ingyenesen regisztrálni, illetve mindenkit arra biztatnak, hogy a mozgásról készített fotóikat és videóikat osszák meg a Facebookon, Instagramon. Ehhez javasolt a #RákellenesVilágnap #MagyarRákellenesLiga #ezvagyokéseztteszem #WorldCancerDay és #IAmAndIWill címkéket is használni, így a posztolók világszerte összeköttetésbe kerülnek, és láthatják, hogy ki milyen tevékenységgel csatlakozik a Rákellenes Világnaphoz.

A Magyar Rákellenes Liga "Onkológiai ellátás Covid idején - kérdések és feleletek" címmel online előadást is szervez csütörtök délután, ahol dr. Furka Andrea sebész, sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos, egészségügyi menedzser várja majd az érdeklődőket. Az előadásra ide kattintva lehet regisztrálni.

A szervezet felhívta a figyelmet: Magyarországon minden negyedik magyar ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A halálozási arány ugyanakkor korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel nagy mértékben csökkenthető lenne, ahogy az egészséges életmód is kulcsfontosságú. Magyarországon 2017-ben több mint 79 ezer daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, 2019-ben pedig közel 33 ezer haláleset történt. A rákellenes világnapot 21 éve minden évben február 4-én tartják.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció