Egyre több nő hal meg tüdőrákban

A legújabb kutatási eredmények szerint az európai nők körében a közeljövőben a tüdőrák miatti halálozás aránya meghaladja az emlőrák miatti halálozásokat.

A most megjelent kutatás szerzői szerint az Európai Unió országaiban folyamatosan nő majd a daganatos betegségek miatti halálozások száma, többek között a népesség számának növekedése, illetve elöregedése miatt.

A tüdőrák (hörgőrák) a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értjük, szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első a nőknél a második helyet foglalja el. A legfontosabb tények a tüdőrákról ide kattintva találhatók! A tüdőrákkal összefüggő halálozás a nők körében 2015-re 14,24 lesz 100 000 nőre vetítve, míg a mellrákos esetek száma egy kicsit csökken, 14,22 lesz 100 000 nőre vetítve, szakemberek előrejelzései szerint. Az összes mellrák miatti halálozás azonban még mindig egy kicsit magasabb marad.

A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy ezek a számok csak becslések, és a valódi adatokra éveket kell majd várni. -A halálozási adatokat csak három, négy év múlva tudjuk majd meg, de ezeket az előrejelzéseket két évvel ezelőtt készítettük, és az adatok minket igazolnak - mondta Carlo La Vecchia, a milánói egyetem professzora.

A legtöbb tüdődaganatos nő Nagy-Britanniában és Lengyelországban hal bele a betegségbe. - A brit nők körében már a második világháború alatt elterjedt a dohányzás, míg a többi európai országban ez a szokás csak az 1970-es években lett elfogadott - mondta La Vecchia professzor.

Az európai nők körében a tüdőrák miatti halálozás aránya meghaladja az emlőrák miattit

A tanulmány becslése alapján az unió 28 országában 2015-ben 766 200 férfi és 592 900 nő veszíti majd el az életét daganatos betegség miatt. A 2009-es számokhoz képest ez 7,5, illetve 6 százalékos csökkenést jelent, míg az 1988-as csúcsponthoz képest 26, illetve 21 százalékos csökkenés.

- Bár a daganatos betegségekkel összefüggő halálozások száma csökkent az elmúlt közel három évtizedben, mégis fontos hangsúlyozni, hogy a dohányzás rengeteg daganatos betegségért, és ennek következtében, halálesetért is felelős - mondta dr. Fabio Levi, a University of Lausanne professzora.

- Komoly aggodalomra ad okot az is, hogy az unión belül igen nagyok a különbségek, és rendkívül sok a rákos beteg az újonnan csatlakozott államokban, illetve a közép-európai országokban.

A tanulmány az Annals of Oncology című szaklapban jelent meg.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső