A legfontosabb tények a tüdőrákról

A tüdőrák (hörgőrák) a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értjük, szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első a nőknél a második helyet foglalja el.

A tüdőrákos esetek számának sajnos még mindig tartó növekedése egyértelműen a dohányzással függ össze. Magyarországon évente mintegy 10 ezer új megbetegedést tartanak nyilván, és 8 ezren halnak bele a betegségbe. Sokkoló tény, hogy ezekkel az adatokkal Magyarország világelső a tüdőrák terén!

A betegség lefolyása

Mindent a tüdőrákról!

Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat a tüdőrák tüneteiről és kezeléséről!

A betegség kialakulása rendszerint a tüdőbe jutó szennyezett levegővel - ez leggyakrabban sajnos a közönséges dohányfüst - bekerült káros, rákkeltő anyagoknak köszönhető. A tüdő hörgőrendszere egy egyre több és kisebb keresztmetszetű ágra bomló csőrendszer, mely végül a mintegy 300 millió léghólyagocskában (alveolusokban) végződik. A légcsere ezek összesen mintegy focipályányi felületén zajlik. A tüdő hámját a benne lévő mirigyek által termelt váladék nedvesen és tisztán tartja, a nyálkahártya csillószőrei a légutak bejárata felé tessékelik a szennyeződés szemcséit. Ezt az öntisztító rendszert, a csillós hámot a fokozott terhelés elpusztítja, illetve kóros változások mutatkoznak meg rajta. Az állandó szennyezés olyan inger, ami a nyáktermelő sejteket túlműködésre készteti, emiatt lép föl légcsőhurut. A tisztítóhatás kiesését a tüdő köhögéssel igyekszik ellensúlyozni, amiben mechanikai sérülést, szakadást szenvedhetnek a léghólyagok, így ráadásul a légzőfelület is csökken.
Miután a tüdő tisztítómechanizmusai nem tudnak megfelelően működni, ez erősíti azokat a folyamatokat, amelyek a hosszan ott időző káros anyagok indítanak el: a nyálkahártyasejtek magjához kötődve megváltoztatják az azokban lévő örökítő anyag szerkezetét. A nyálkahártyasejtek 7 naponként reprodukálódnak, így a rosszindulatúan elfajult sejtek igencsak gyors szaporodásnak indulhatnak.

A betegség okai és kockázati tényezői

Az első számú főbűnös nyilvánvalóan a dohányzás és a dohányfüsttel a tüdőbe jutó rákkeltő anyagok. A férfiak tüdőrákjának 85 százalékát, a nők tüdőrákjának 75 százalékát bizonyíthatóan a cigaretta okozza.
Bizonyos ásványok, vegyszerek tartós belégzése szintén okozhatja a betegséget, de messze nem olyan gyakorisággal, mint a dohányzás. A vegyi anyagokkal összefüggésben kialakuló tüdőrák rendszerint foglalkozási ártalom nyomán jelentkezik.
A tüdőrák szempontjából veszélyes, belélegezhető anyagok például az azbeszt -, amely egyébként a nem dohányzóknál gyakrabban okoz mellhártyadaganatot, mint tüdőrákot -, a nikkel, a króm, a széngáz, a mustárgáz, az arzén, a vinil-klorid, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük. A radon gáz is bizonyítottan rákkeltő hatású, ezzel az uránfeldolgozásban dolgozók kerülhetnek kapcsolatba.Természetesen genetikai tényezők is szerepet játszanak, amelyek hajlamosíthatnak a rákra, és ugyancsak emiatt kerülhetik el a tüdőrákot olyanok is, akik pedig szintén módszeresen pusztítják tüdejüket.
A légszennyezés tüdőrákot okozó hatása nem bizonyítható egyértelműen, ezért szakmailag is vitatott.
A nem dohányzók között a tüdőrák előfordulási aránya rendkívül ritka. Az ilyen esetekben előfordul, hogy a más szervben kialakult, primer daganatot nem lehet beazonosítani, csak annak tüdőáttétjét, ezért a tüdő daganatát tüdőráknak tartják.

Eltérő betegség, eltérő gyógyulási esélyek

A tüdőrákok hozzávetőlegesen két nagy csoportba sorolhatók: a kissejtes és nem kissejtes tüdőrákok csoportjába.

A kissejtes tüdőrákokat mikroszkóposan megfigyelhető szövettani képük alapján nevezik így. Ide tartozik a tüdőrákok kisebbik hányada, mintegy 20%-a.
A nem kissejtes csoport tovább osztható. A laphámrák jellegzetesen a nagyhörgők rákja, főként a férfiaknál fordul elő. Lassan növekvő, inkább helyben növekvő daganatot képez, így általában műtéti úton eltávolítható.
A mirigyrák - amint neve is sugallja - a nyáktermelő mirigyekből alakul ki, egyes típusai a tüdő alveolusaiból is eredhetnek. Elsősorban a kishörgőkben és a tüdőszövetben keletkezik. Ez a leggyakrabban és inkább nőknél előforduló tüdőrák-fajta. Kiszámíthatatlan, hogy mennyire marad lokálisan növekvő, illetve képez áttétet, ebben nyilván szerephez jut az immunrendszer védekezőképessége és számos más faktor. Kifejlődése a dohányzással nem mutat olyan szoros kapcsolatot, ezért is jellemző inkább a nőknél, akik bár sajnos egyre nagyobb arányban, de még mindig kevesebbet dohányoznak, mint a férfiak.
A nagysejtes rák az esetek 6-7 %-ában azonosítható be, a kis hörgőkben keletkező fajta. Szövettanilag nagy, világos sejtek jellemzik.

Diagnózis

A tüdőpanaszokkal orvoshoz forduló vagy tüdőszűrésen kiszűrt betegnek először néhány kötelező kérdést tesznek fel a dohányzási szokásokat illetően. Néhány kérdés pedig azt hivatott tisztázni, mekkora a szervezet fizikai teljesítőképessége, a tüdő kapacitása.
A kivizsgálás ezután átnézeti és oldalirányú tüdő-röntgenfelvétellel kezdődik.
A nagyon jó diagnosztikus eredményt adó röntgent egészíti ki a CT, amelynek segítségével a daganat pontos helye és a környező szövetekkel való kapcsolata is meghatározható; így például látszik, ha a mellüreg nyirokcsomói is érintettek.

A legsúlyosabb rizikófaktor tüdőrák esetén a dohányzás

A legsúlyosabb rizikófaktor tüdőrák esetén a dohányzás


A hörgőtükrözés (bronchoscopia), melynek során egy 6-8 mm átmérőjű eszközt juttatnak be a tüdőbe, a kötelezően elvégzendő vizsgálatok közé tartozik. Célja az elváltozás pontos helyének meghatározása, és ettől függően szövetminta vétele.
E vizsgálatok alapján lehet eldönteni azt is, hogy operálható-e a beteg, illetve milyen kiterjedésű műtétre van szükség.
További lehetőségek a CT vagy mágneses rezonancia (MR) segítségével végzett tűbiopszia.
A légzésfunkció vizsgálata a beteg teherbíró képességét jellemző kiegészítő mérés. Az izotóp-vizsgálat célja az esetleges távoli áttétek kizárása, és meghatározzák, hogy a tüdőlebenyeknek mennyire tudnak résztvenni a légcserében. Az ultrahangos vizsgálattal az esetleges áttétképződést vizsgálják. A tüdőrák viszonylag gyakran adhat agyi áttétet, melynek kivizsgálásához agyi CT vagy MR vizsgálatra kerül sor.
A PET-vizsgálat (pozitron emissziós tomográfia) szintén ígéretes módszer a diagnosztikában.

Kezelés

Modern terápia

Új reményt jelent a tüdőrákosoknak egy nemrég törzskönyvezett készítmény.

A kezelés megválasztása a tüdőrák típusának ismeretében történik. A kissejtes tüdőrák típusainál a legeredményesebb és az első helyen említendő a sebészi kezelés, amely nem a csoporton belüli szövettani típustól, hanem a daganat stádiumától függ. A gyógyszeres kezelés és a sugárkezelés ebben a csoportban csak másodlagos jelentőségű.
A betegség súlyossága szerint minden tüdőrákot hat stádiumba sorolhatunk. A hat stádiumon túl van még klinikai, sebészi és kórszövettani stádium is. Az első három stádium biztosan operálható, a negyedikben csak az esetek egy részében lehetséges a műtéti kezelés. Az ötödik és hatodik stádiumban csak a nem sebészi kezelésnek van helye. Bizonyos esetekben a beteg általános állapota, kora és társbetegségei nem teszik lehetővé a műtétet.
Ilyen körülmények a tüdőben és mellhártyán észlelt daganatszóródás, a daganat más mellkasi szervekkel meglévő kapcsolódósa, távoli nyirokcsomók vagy más szervek áttétje, daganatoldali gége- vagy rekeszbénulás.
Egyetlen agyi-, mellékvese-, azonos oldali vagy ellenoldali tüdő-, májáttét ma már nem jelenti a műtét teljes elvetését.
A műtét kevés kivételtől eltekintve azt jelenti, hogy csonkolják az érintett lebenyt, kettő lebenyt vagy a fél tüdőt. A kivett, beteg tüdőrész szövettani vizsgálatának eredménye befolyásolja a beteg további kezelését, amely lehet besugárzás, gyógyszeres kezelés vagy ezek kombinációja. A nem kissejtes csoportban általában a sebészeti kezelésen van a hangsúly.

A kissejtes tüdőrák kezelése

Viselkedése és kezelése szempontjából ez a tüdőrákfajta önálló, és műtéttel sajnos rosszul kezelhető betegségnek tekintendő, jobban reagál egyéb rákterápiákra. Általában a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, amely sugárkezeléssel, esetleg műtéttel egészül ki.
Jellemzője még, hogy viszonylag gyorsan szóródik, ad áttéteket.

További információkért kattintson a www.tudorak.hu weboldalra.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag