Betiltják az elektromos cigarettát?

Az elektromos cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentésében. A szervezet nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak sem, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

A világszervezetnek ez már hetedik jelentése, amely a "globális dohányzási járványról" szól. A szakértők úgy vélik, az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot.

Nem jobb, mint a hagyományos cigaretta

Nem szabad bízni a dohányvállalatok állításaiban, az új termékek fejlesztésének egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat - figyelmezet a WHO. "Semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevítettdohány-termékek között azon kívül, hogy utóbbiak esetében dohányfüst és kátrány nem keletkezik. Az elektromos cigaretta nem dohányt, hanem nikotint tartalmaz, és azzal terjesztik, hogy segít leszokni a dohányzásról" - mondta Vinayak Prasad, a WHO programmenedzsere.

cigaretta, dohányzás, dohánytermékek, elektromos cigaretta, e-cigi
Nem igaz, hogy az e-cigi kevésbé káros. Fotó: iStock

Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mint a dohány alapú cigaretták. Azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. Ennek ellenére egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az elektromos cigarettára. A világszervezet szerint szükség van az e-cigaretta szabályozására. Be lehet tiltani, de ha nem tiltják be, szabadon nem lenne szabad terjeszteni a piacon.

Az e-cigaretta hatásai

Tiltólistára került az e-cigi az USA-ban - részletek itt!

Több tanulmány is kimutatta az elmúlt hónapokban az elektromos cigaretta káros hatását. Kiderült például, hogy az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működéséhez fontos őssejteket is. A WHO jelentése ugyanakkor elismerte, hogy a kormányok az elmúlt években számtalan olyan intézkedést hoztak, amelyekkel hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez, főként azáltal, hogy drágították a dohánytermékeket, illetve elrettentés céljával bevezették a rajzos figyelmeztetéseket a dohánytermékek csomagolásán.

Jelenleg mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik világszerte és évente nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra