Az emlő önvizsgálata

Közismert, hogy száz nőből tíz nő betegszik meg emlőrákban. A daganatok legnagyobb részét még ma is a nők maguk fedezik fel. Sajnos néha várakoznak, és a rendellenesség felfedezése után hónapokkal később fordulnak orvoshoz.

A szűrővizsgálatokra többen azért nem mennek el, mert félnek attól, hogy "valamit találnak". Pedig a késlekedéstől a helyzet nem lesz jobb. Ez a betegség magától nem múlik el, csak rosszabbul kezelhető állapotba kerül. Az aggodalmak érthetők, de igazán csak attól kell félni, hogy a kialakult emlőrák későn kerül felfedezésre, és már nem lehet meggyógyítani. Ez az, amit mindenáron el kell kerülni. A már kezelhetetlen, többszörösen áttétes emlőrák biztosan egészen rossz prognózisú.

A legmegfelelőbb időszak az önvizsgálatra

Az önvizsgálattal lehet a legjobban megismerni mindenkinek a saját mellét, és felfedezni az esetleges változást. Minden 20 év feletti nőnek legalább havonta egyszer tanácsos megvizsgálni a melleit. A menstruációt követő tíz napban a mell puhább, kevésbé érzékeny. Igyekezni kell e célra a cikluson belül mindig ugyanazt az időpontot választani. Menopausa után bármely időpont megfelel. Aki hormonpótló kezelésben részesül, azokat a napokat válassza, amikor éppen szünetelteti a tablettaszedést. Nem feltétlenül kóros, ha valamit tapintunk. Mivel az emlőmirigy felszíne nem teljesen sima, a zsírszigetek is okoznak tapintható egyenetlenséget.

A rendszeres önvizsgálattal talált rák biztosan kisebb, mint, amit véletlenül találnak, de a kisméretű rákos daganatok is gyorsan növekszenek, ha nem gyógyítják, A túlélés a rák méretétől nagyban függ. Minél nagyobb, annál rosszabbak az esélyek. Nagyméretű rákos daganatok sokszor nyirokcsomó áttéttel együtt jelentkeznek. A nyirokcsomó áttétek meglététől is függ a túlélés.

Az emlő-önvizsgálat lépései:

  • Bal kezét helyezze a feje mögé. A másik kezével befelé haladó körkörös mozdulatokkal simítsa végig a bal emlőt, amíg a bimbót el nem éri.
  • Ezután jobb kezét emelje fel, és bal kezével ismételje meg a vizsgálatot a jobb emlőn. Keressen keményedést, csomósodást.
  • Gyengéden nyomja meg a bimbót a hüvelyk- és mutatóujja között. Ha bármilyen - átlátszó vagy véres - váladékozást tapasztal, forduljon orvoshoz.
  • Álljon a tükör elé, jól megvilágított helyiségben. Keressen az emlőn és a bimbón szokatlan jeleket: kidomborodást, behúzódást, elszíneződést.
  • Mindkét kezét felemelve és a könyökét hátrahúzva a tükörben közelről is alaposan nézze meg az emlők körvonalát, hasonlítsa össze alakjukat.
  • Csípőre tett kézzel és enyhén előrehajolva is figyelje meg melle természetes alakját. Ha megjegyzi, minden változást könnyebben észrevesz a jövőben.
  • Fekvő helyzetben is tapintsa át emlőit és környéküket. Csomót keresve tapintsa át mindkét hónalját az előbbihez hasonló módon.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: