Az alternatív terápia veszélyei a rákbetegekre

Átlagban kétszer nagyobb eséllyel veszítik életüket rosszindulatú daganatuk következtében azok a rákbetegek, akik az orvosi kezelés mellett egyéb alternatív kezeléseket is használnak terápiájuk részeként - derült ki egy új tanulmányból.

"Ép szervek és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett semmi nem szól amellett, hogy külön méregtelenítésre lenne szükség, nincs arra bizonyíték, hogy a 'méregtelenítő' kúráknak bármilyen előnyös hatásuk lenne" - részletek itt .

A kutatók szerint ennek oka, hogy az érintett betegek körében jellemzőbb a konvencionális kórházi kezelés részleges vagy teljes visszautasítása, ami érthetően kihatással van a betegség prognózisára is. Az alternatív gyógymódok között számos manapság divatos vagy tradicionális kezelési forma feljegyezhető, ezek közös jellemzője azonban, hogy hatásuk tudományosan nem alátámasztott. E körbe tartozik egyebek mellett a homeopátia , a hagyományos kínai gyógynövényes orvoslás, bizonyos étrendkiegészítő készítmények, méregtelenítő kúrák, valamint a jóga és a masszázs is.

Az alternatív gyógymódok helye a rákterápiában

A daganatos megbetegedésekre alkalmazott kezelési eljárások rendkívül erős mellékhatásokkal járhatnak, beleértve például a hányingert és émelygést, az ízületi fájdalmakat, a fáradtságot és gyengeséget, valamint a termékenységi problémákat. Éppen ezért a páciensek kezelése során igen fontos feladat megtalálni az egyensúlyt az életminőségük romlása és a legjobb túlélési esélyek biztosítása között. Kutatási eredmények szerint egyes alternatív terápiák mint a masszázs és az akupunktúra , valóban alkalmasak lehetnek arra, hogy javuljon a betegek életminősége, ezáltal jobban érezzék magukat a bőrükben, illetve hogy ne érezzék úgy, hogy elveszítik a saját életük feletti kontrollt.

Az alternatív gyógymódok csupán kiegészítő kezelésként segíthetik a rákterápiát
Az alternatív gyógymódok csupán kiegészítő kezelésként segíthetik a rákterápiát

Betegek körében végzett felmérések szerint a megkérdezettek 48-88 százaléka ténylegesen kiegészítő lehetőségként tekint az alternatív gyógymódokra, ugyanakkor az is kiderült, hogy sokan úgy hiszik, ezek a kezelések a túlélési kilátásaikat is javítják. "Sajnos nagyon nagy a zavar az alternatív, komplementer gyógymódok körül. Tény, hogy segíthetnek a pácienseknek átvészelni a rákkezeléséből eredő panaszokat, úgy tűnik azonban, hogy gyakran hatékony rákgyógyszerként reklámozzák vagy értelmezik ezeket" - mutatott rá dr. Skyler Johnson, a Yale Egyetem onkológus kutatója, a Journal of the American Medical Association Oncology című szaklapban publikált tanulmány egyik szerzője.

Minden második magyar hisz a homeopátiában

A hamis kép kialakulását a konvencionális kezelés mellékhatásai mellett a nagy gyógyszergyártókkal szembeni bizalmatlanság is jelentősen elősegíti. "Pontosan tudom, hogy valójában a gyógyszergyipari vállalatok irányítják, mely rákkezeléseket kell ajánlani a betegeknek, mindezt pedig a profitért teszik. Ennek tükrében hoztam meg a döntésemet" - mondta el az Independentnek az angliai Brightonban élő, 29 éves Stephanie Dunleavy, akinél áprilisban mellrákot diagnosztizáltak az orvosok. Bár a tumort sebészi úton eltávolították a szervezetéből, a kemoterápiát és a sugárterápiát már visszautasította azok mérgező hatására hivatkozva. Ehelyett diétával, testmozgással, meditációval és gyógynövényes készítményekkel kezeli magát. A Yale Egyetem tanulmányának szerzői a jelenséggel kapcsolatban megjegyezték, hogy az alternatív gyógymódok piaca csak az Egyesült Államokban több milliárd dolláros forgalmat bonyolít le évente.

Egy tavaly októberi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint Magyarországon a lakosság közel fele, 44 százaléka úgy véli, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amellyel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. Érdekesség, hogy az eredmények alapján a válaszadók többségének egyáltalán nincsenek közvetlen tapasztalatai a homeopátiás szerekkel, azaz csupán másodlagos forrásból szerzett információk alapján alkottak véleményt a kérdésben.

Forrás: independent.co.uk

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: