A gyümölcs illata is segíthet legyőzni a rákot

Egy új kutatás szerint az olyan szagok, mint amilyenek az érett gyümölcsökből és az erjesztett élelmiszerekből származnak, jelenthetik a jövőben a rák és a neurodegeneratív betegségek kezelésének kulcsát.

Bár a gyógyszerek orron keresztül történő bejuttatása nem új keletű ötlet, a legújabb kísérleti eredmények alapján mégis ígéretes megoldás lehet – írja a ScienceAlert. „Teljes meglepetés volt, hogy az illatanyagok közvetlenül megváltoztathatják a gének kifejeződését, még olyan szövetekben is, amelyekben nincs szagreceptor – árulta el Anandasankar Ray, a riverside-i Kaliforniai Egyetem sejt- és molekuláris biológusa, az új tanulmány vezető szerzője.

szaglás, gyümölcs, alma
Egyes illatanyagoknak akár betegségek kezelésében is fontos szerep juthat. Fotó: Getty Images

Ray és kutatócsapata gyümölcslegyeket és egereket különböző dózisú diacetil hatásának tett ki öt napon keresztül. A diacetil egy illékony vegyület, amelyet az élesztőgombák szabadítanak fel az erjedő gyümölcsökben. Korábban arra használták, hogy vajszerű aromát kölcsönözzön olyan ételeknek, mint a pattogatott kukorica, de a sörfőzés melléktermékeként is ismerhető.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a diacetil hiszton-deacetiláz (HDAC) komoly változásokat okozott a legyek és egerek génkifejeződésében, beleértve az állatok agysejtjeit, az egerek tüdejét és a legyek csápjait. HDAC-gátlókat már eddig is használták leukémia kezelésére, de a mostani kísérletek során további hatásaikat vizsgálták, méghozzá más rákfajták és idegrendszeri betegségek gyógyításának lehetőségei kapcsán. Későbbi kísérletek során kirajzolódott, hogy a diacetilgőzök megállították az emberi neuroblasztómasejtek növekedését, így a neurodegeneráció előrehaladásának folyamata lelassult a Huntington-kór légymodelljében.

A legfontosabb felfedezésünk az, hogy a mikrobákból és az élelmiszerekből kibocsátott illékony vegyületek megváltoztathatják az idegsejtek és más eukarióta sejtek epigenetikai állapotát mondta el Ray. A miénk az első jelentés arról, hogy a közönséges illékony anyagok ilyen módon viselkednek. Már dolgozunk más illékony anyagok azonosításán, amelyek megváltoztatják a gének kifejeződését – tette hozzá. A kutatás további következtetései között az is felmerült, hogy a környezetünkben folyamatosan illatanyagokkal és ízekkel érintkezünk, amelyek vegyi anyagok is lehetnek, emiatt pedig ugyanilyen módon átjuthatnak a sejtmembránokon és változásokat okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra