Akinek tüdeje van, lehet tüdőrákos: november a Tüdőráktudatosság hónapja (x)

„Nem dohányzom, nem lehet tüdőrákom!” E közkeletű tévhit miatt valószínűleg sokan nem fordulnak tüneteikkel időben orvoshoz. Pedig e súlyos betegség ‒ Európában és hazánkban is, ez a ráktípus okozza a legtöbb daganatos halálozást ‒ bárkinél előfordulhat, akinek tüdeje van. Mire figyeljünk? Mit tehetünk?

Vizsgáltassa ki magát!

Mindenképpen gyanúra adhat okot, ha valakinél akár hetekig tartó, nem múló köhögés alakul ki, de a légzési problémák, fáradtság, mellkasi vagy vállfájdalom is felhívhatja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben. S bár a dohányosok valóban a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak, de nem csak az ő betegségük lehet ez a daganattípus. A passzív dohányzás, bizonyos vegyszerek, az azbeszt, a légszennyezés mind kockázati tényezők, de a családi hajlam, s bizonyos kapcsolódó betegségek is hozzájárulhatnak a tüdőrák kialakulásához.

A Lélek-zet Egyesület a tüdőrákos betegekért és hozzátartozóikért ‒ Magyarországon az egyetlen, tüdődaganatosokkal foglalkozó egyesület ‒ novemberi, Vizsgáltassa ki magát! elnevezésű kampányával arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenti tünetek jelentkezése esetén, illetve, ha a rizikócsoportba tartozunk, ne halogassuk az orvosi vizsgálatot. Az idő rengeteget számít, egy korai stádiumban levő tüdődaganat kezelése ‒ köszönhetően az új, innovatív terápiáknak ‒ jóval nagyobb esélyt, sokkal jobb prognózist ad a túlélésre, mintha előrehaladottabb állapotban fedezik fel az elváltozást.

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

A tünetek alapján a háziorvostól kapott szakorvosi beutalóval különféle vizsgálatokat végeznek. A vér- és a többféle képalkotó vizsgálat után szövetmintavétel és ‒ bizonyos tüdőrákfajták esetén ‒ biomarker vizsgálat következhet. Ezek eredménye alapján állítják össze az egyénre szabott kezelési tervet.

A diagnózis közlése mind a beteg, mind a családja számára érzelmileg nehéz helyzet, de bármi is a vizsgálatok eredménye, a bizonyosság mindig jobb. A bizonytalanság, sok esetben egyre növekvő szorongást szül, ám ha kiderül, mi a baj, el lehet kezdeni a célra koncentrálni. A gyógyító csapat, a beteg és a családtagok egy rendszert alkotnak: mindenki működése hat a többiekre is. A családtagok abban segítsék a beteget, amire aktuálisan szüksége van. S ami elengedhetetlen: magának a betegnek is legyen terve, amiben segíteni tudja őt a környezete.

További információ: https://www.getchecked.eu/hu

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: