A veserák első jelei

Bár ritkábban olvasni róla, mint a méhnyak- vagy a mellrákról, a veserák a tizedik leggyakoribb rákfajta a felnőttek körében. A vesék felelősek a vérösszetétel egészségéért, a vizelet termelődéséért, és bizonyos hormonok előállításáért. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, az azt jelezheti, hogy nincs minden rendben ezzel a szervünkkel.

A veserák sokféle tünetet produkálhat, de egy sincs olyan, amelynek megjelenésekor csalhatatlanul kijelenthető volna, hogy ez az a betegség. Ezért több tünetet együttes fennállása esetén lehet gyanakodni rá, hogy a vesét támadta meg a daganatos kór. Lássuk, hogy mik lehetnek a legfontosabb tünetek!

veserák
A veserák megállapításához nem elég egy tünet. Fotó: Getty IMages

Vér a vizeletben

A véres vizelet az egyik legjellemzőbb tünete az előrehaladott veseráknak. Előfordulhat, hogy a vér frissnek és fényesnek látszik. Ilyenkor a vérzés erős. Ha gyengébb, vagy lassabb, akkor a vér a vizeletben sötétebb színű, mivel van ideje megalvadni. Ez a tünet önmagában még nem feltétlenül jelent rákot, viszont ha ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Fáj a hátunk vagy az oldalunk

A fájdalom illetve nyomásérzés a hátban illetve az oldalunkon szintén jel lehet. Ilyenkor a veseállomány megduzzad, és nyomja a környező szöveteket. Ennél a tünetnél is fontos megjegyezni, hogy ez még nem feltétlenül jelenti, hogy rákunk van, de ha a fájdalom és a nyomás több nap után sem szűnik, akkor forduljunk szakemberhez.

Gyengeség, kimerültség

Az állandó fáradtság , megviseltség sem ritka azoknál, akiknek veserákjuk van. Persze ez a tünet még több száz másik betegséggel is együtt jár, így aggódni akkor van okunk, ha a fizikai aktivitásunk és pihenésünk mennyisége nem változott, és egyéb jeleket is tapasztalunk.

Súlyvesztés

A veséknek fontos szerepük van az emésztésben és az anyagcserében , és ha nem működnek tökéletesen, akkor nem tudjuk megfelelően lebontani a bevitt táplálékot, és a benne lévő anyagok sem úgy szívódnak fel, ahogyan kellene. A súlyvesztés a vesegondok mellett valamilyen autoimmun betegség jelenlétére is utalhat.

A bab alakú vesék körülbelül 15 centiméteresek. Egy nap folyamán több százszor is keresztülhalad rajtuk a vér, ez azt jelenti: naponta mintegy 1700 liter vérből szűrik ki a vesék azt a liternyi salakanyagot, amely vizelet formájában távozik a szervezetből. Mivel a vesék a szervezet méregtelenítésében központi szerepet játszanak, a vesedaganatok kialakulása is nagyban függ a testbe kerülő mérgező anyagoktól. Részletek!

Megváltozott vérkép

A vesetumor felboríthatja a vérben az elektrolitok illetve a kalcium egyensúlyát, és akár anémiát, azaz vészes vérszegénységet is okozhat. Természetesen a megváltozott vérkép önmagában szintén nem utal veserákra. A betegség tünetei szerteágazóak és változatosak lehet.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: