A vérünkből kiderül, lesz-e tüdőrákunk

Új módszerrel mutatható ki a tüdőrák kockázata. A szűrővizsgálathoz elég egy egyszerű vérvétel - jelentette be a Weizman Tudományos Intézet (WIS).

A vérvizsgálat a sejteknek azt a képességét méri, ahogy a genetikai károsodásra válaszolnak. Az új módszer az egyes páciensek egyéni DNS-javítási képességén, vagyis annak a három DNS-javító enzimnek az aktivitásán alapul, amelyeken keresztül a sejtek reagálnak a károsodásokra.

Ha az elért pontszám alacsonyabb, akkor nagyobb a tüdőrák kockázata.

vérvizsgálat, szűrővizsgálat, teszt, rák, tüdőrák, daganatos megbetegedés
vérvizsgálat, szűrővizsgálat, teszt, rák, tüdőrák, daganatos megbetegedés

Nem elég 2 tényezőt figyelembe venni

A tüdőrák napjainkban a daganatos halálozások vezető oka. A kockázat megállapításakor a jelenlegi szűrési protokoll a páciensek életkorát és dohányzási szokásait veszi alapul. A kutatók szerint azonban nem elég csupán ezzel a két tényezővel számolni, mivel így csak a tüdődaganatok kis százalékát tudják megelőzni. Ráadásul általában nem is szűrik azokat az embereket, akik nem tartoznak egyértelműen ebbe a két veszélyeztetett csoportba. Sokan ezért nincsenek is tudatában a kockázatnak, így daganatukat csak későn ismerik fel.

A tüdőrák gyógyulási esélyei Magyarországon - olvassa el a részleteket itt!

A kutatók 150 olyan beteget vizsgáltak meg, akinek az összes tüdőrákos eset körülbelül 8 százalékát adó, úgynevezett nem-kissejtes tüdőrákja volt. A kontrollcsoportban 143 egészséges ember vett részt. Vérvétel után kiszámolták az egyes résztvevők DNS-javítási eredményét a három enzim aktivitása alapján. Azt találták, hogy a tüdőrákos betegek eredménye alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoporté, ami megerősíti, hogy az enzimek aktivitása a tüdőrák kockázatának erős jelzője (biomarkere) a dohányzási szokásoktól függetlenül. A kutatók azt is kimutatták, hogy a gyenge DNS-javítási tevékenység ötször akkora kockázatot takar, mint amekkorát önmagában az életkorból vagy a dohányzási szokásokból becsülni szoktak. A javítási képesség gyengesége azt is megmagyarázhatja, hogy miért alakul ki tüdőrák azoknál is, akik nem dohányoznak.

Az eredmények segíthetnek a korai tüdőrákszűrések hatékonyságát javítani, és talán több embernél felismerik a kockázatot, ami korábbi diagnózishoz és kezeléshez vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: