A vastagbélrákszűrés ezért fontos

A vastagbélrák sokáig tünetmentes marad, rendszeres szűréssel azonban megelőzhető vagy időben felfedezhető - hívta fel a figyelmet a Magyar Gasztroenterológiai Társaság.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatfajta Magyarországon. Az európai adatok szerint valamennyi diagnosztizált daganatos megbetegedés 14,3 százaléka kolorektális rák, azaz vastag- és végbélrák. A férfiaknál ez a harmadik, a nőknél pedig a második leggyakoribb ráktípus. Magyarországon a százezer lakosra jutó új megbetegedések száma a férfiak körében évi 150 fölötti, a nők esetében pedig körülbelül 80. Az újonnan diagnosztizált vastagbéldaganatok gyakoriságát tekintve Európában az első helyen állunk a férfiak, és harmadik helyen a nők esetében. Magyarországon az összes diagnosztizált daganatos eset 16,7 százaléka kolorektális.

belek egészsége, bélrák, vastagbélrák, rákszűrés, szűrővizsgálat, polip, rák megelőzése
belek egészsége, bélrák, vastagbélrák, rákszűrés, szűrővizsgálat, polip, rák megelőzése

Ennyi áldozatot követel évente

Évente egy kisvárosnyi ember veszíti életét ebben a betegségben, amely szűréssel megelőzhető és jól gyógyítható - hívta fel a figyelmet Molnár Tamás, a társaság elnöke. Szepes Zoltán vezetőségi tag pedig azt emelte ki, hogy számos európai országban már az ellátórendszer részévé vált a szűrés, és a visegrádi országok közül nálunk indult el utoljára a szűrőprogram. Az ország különböző területein zajló úgynevezett pilot programban egyelőre 1754 háziorvosi praxis és 55 vizsgálóhely vesz részt.

Nem mindenki küld be mintát

A szűrőprogramba az 50 és 70 év közöttieket vonták be, és eddig 600 ezer embert hívtak be a vizsgálatra. Közülük 230 ezren vissza is küldték a mintát, és 17 ezer esetben pozitív lett az eredmény. Ezek közül 8285 esetben volt szükség tükrözéses vizsgálatra, 2881 embernél úgynevezett rákmegelőző állapotot állapítottak meg, 611-nél pedig rosszindulatú elváltozást találtak.

A kolorektális daganat megelőző állapota a jóindulatú polip, amely nem okoz semmiféle panaszt és tünetet. Ezért is fontos a szűrővizsgálat, hiszen a polipot csak vastagbéltükrözés után lehet eltávolítani, ezzel is csökkentve a rák kialakulásának esélyét. A kolorektális daganatra különféle tünetek hívhatják fel a figyelmet, ezek észlelésekor azonban már sok esetben előrehaladott állapotban van a betegség.

Fontos lenne eljárni a szűrésre

Szűrőprogramok, amelyek idén is ingyenesek - kattintson ide!

A 31 százalékos magyar megjelenési arány igen alacsonynak számít. Az uniós átlag 38 százalék, de még ez is elmarad az EU által megadott, elfogadhatónak tekintett 45 százaléktól. A társaság elnöke szerint örülni kell a vastagbélrákszűrés elindításának, és az ellátókapacitás is rendelkezésre áll: a jelentkezőket egy hónapon belül el tudják látni.

A szakemberek hangsúlyozták az egyéni felelősség szerepét. Ha többen rászánnák magukat a szűrésre, rengeteg életet lehetne megmenteni. Mindössze egy tizenöt perces kolonoszkópiás vizsgálatról van szó, ez azonban akár 30-40 évvel hosszabb életet eredményezhet az érintetteknél.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: