A rákos sejtek ennyi idő alatt terjednek szét

A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben - állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Három nap alatt a vérerecskékbe jut

A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek, mivel ezáltal jóval gyorsabban alakulnak ki áttétek az egész testben - írja a hvg.hu. A kutatás során rákos sejteket fecskendeztek egerek nyirokcsomóiba, a vizsgálatot Dontscho Kerjaschki, a Bécsi Orvosi Egyetem Klinikai és Patológiai Intézetének munkatársa és Michael Sixt, a klosterneuburgi Tudományos és Műszaki Intézet szakértője végezte. A tumoros sejtek már két nappal később eljutottak a véredényekhez és érintkezésbe léptek velük, a harmadik napon pedig már a vérerecskéken belül voltak.

Mi nyitja meg a kaput a rákos sejtek előtt, és merre mennek testünkben?
A rákos sejtek két hét alatt terjedtek szét az egerek testében

Hogyan képeznek áttétet?

A kutatók fluoreszkáló fényproteinnel megjelölt tumoros sejteket is bejuttattak a nyirokcsomókba, és megfigyelhették, hogyan terjednek szét két hét alatt az egerek testében és hogyan képeznek áttéteket az állatok tüdejében. A nyirokcsomók tehát kaput jelentenek, amelyen át a tumoros sejtek sikeresen benyomulnak a vérrendszerben, így hatékonyan elterjednek az egész testben.

Az út eddig ismeretlen volt

Hasonló kutatást végeztek amerikai és dél-koreai kutatók is, akik hasonló eredményeikről a Science azonos kiadásában számoltak be. Az eddig is ismert volt klinikai leletek és állatkísérletek alapján, hogy a rákos sejtek a nyirokcsomókon át elterjednek a testben, az azonban nem, milyen utat használnak ehhez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)