A prosztataproblémák kezelése

Az idősödő férfiak közel fele küzd vizelési nehézségekkel vagy egyéb prosztatagondokkal. Ezek azonban nem az életkor, hanem egy állapot következményei, és gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel legtöbbször kezelhetők. Olykor azonban elkerülhetetlen a műtét.

Valamennyi prosztatával kapcsolatos panasz esetében az érintetteknek érdemes mielőbb, az első tünetek jelentkezésekor elmennie orvoshoz, már csak azért is, mivel a vizsgálat során más, netán súlyosabb betegségek is kiszűrhetők. A diagnózist egyrészt a tünetek alapján, másrészt a prosztata vizsgálat során állítják fel. Az orvos a végbél felől, tapintással győződik meg a prosztata állapotáról, tömörségéről, méretéről, érzékenységéről. A fizikai vizsgálatot laboratóriumi és képalkotó (ultrahang) vizsgálatok egészítik ki. A vizeletürítéssel kapcsolatos problémák megállapítását, rendszeres kontrollját egy speciális műszer segíti: ez a vizelet áramlásának sebességét, erejét méri, és ennek az adatnak a változása jelezheti a prosztata növekedését, a húgyvezetékre gyakorolt nyomását.

A BPH

Különösen az ötven-hatvan évesnél idősebb férfiakat sújtja gyakran a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, a benignus prosztata hiperplázia (BPH). Ez azt jelenti, hogy az életkor előrehaladtával a prosztata tömege többszörösére nő, és elnyomja a húgycsövet, akadályozza a vizelet áramlását. Kezdetben, enyhébb esetekben még alig vannak tünetei, legfeljebb a gyakrabban jelentkező vizelési inger és a gyengébb sugárban ürülő vizelet jelzi ezt a gondot. Később azonban, különösen kezeletlen, elhanyagolt esetben vizeletelakadás, a nem teljesen kiürülő hólyagból akaratlan vizeletvesztés alakulhat ki, és súlyosabb szövődményeket, például húgyúti gyulladásokat okozhatnak a hólyagban pangó vizeletben felszaporodó baktériumok is.

Kezelhető

Az érintettek számára jó hír, hogy a prosztata-megnagyobbodás jól kezelhető elváltozás. Az esetek enyhébb vagy súlyosabb volta, az esetleges szövődmények veszélye vagy fennállása szerint dönt az urológus szakorvos arról, milyen kezelést tart szükségesnek: gyógynövényi kivonatok, vagy gyógyszeres kezelés javasolható, esetleg a megnövekedett szövetek műtéti eltávolítása válik-e szükségessé, esetleg kombinálhatók a különböző eljárások.

Több növényről feltételezik (mivel klinikai vizsgálatok nem igazolják), hogy kivonatuk jótékonyan hat a prosztatabetegségekre, így megállíthatják a prosztata növekedését, elősegítik a vizeletáramlást, elkerülhetővé tehetik a szövődményeket, és szükségtelenné a radikálisabb kezeléseket. A szabalpálma gyümölcsének, a csalángyökérnek, a tökmagnak , a fűpollennek, a kisvirágú füzikének, az aranyvesszőnek és a liliomgyökérnek a kivonata kedvező hatású.

A prosztata leggyakoribb betegségei

Általában a gyógynövények nem elegendőek, több hatékony szer áll a szakorvosok rendelkezésére a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében. Szerepet kaphatnak például az úgynevezett alfa-receptor blokkolók. Hatásukra enyhül a húgycsövet mintegy satuba fogó prosztata belső záróizmának szorítása, így javul, normalizálódik a vizeletürítés. Ez a gyógyszercsoport ugyanakkor vérnyomáscsökkentő hatással is bír, amelyet az orvosnak figyelembe kell vennie.

Egy másik gyógyszer alkalmazása a prosztata nagyságát csökkenti a mintegy fél évig tartó kezelés során. Ezt akkor ajánlják, ha a prosztata nagysága már jelentősen meghaladta a normális állapotot, elérte annak kétszeresét, a 40 grammnyi tömeget.

Prosztatagyulladás esetén fontos az ágynyugalom és az antibiotikumok szedése

Prosztatagyulladás esetén fontos az ágynyugalom és az antibiotikumok szedése Előfordul, hogy a beteg már olyan súlyos állapotban kerül orvoshoz, hogy nincs idő megvárni a hosszasabb gyógyszeres kezelés hatását, hanem azonnali beavatkozásra van szükség. Például, ha a betegnek a megnagyobbodott prosztata miatt elzáródott a húgycsöve, és képtelen vizeletet üríteni, akkor katéter behelyezésére és mielőbbi műtéti megoldásra van szükség. Műtét, vagyis a megnagyobbodott szövet eltávolítása mellett dönthetnek akkor is, ha a gyógyszeres kezelés ellenére romlik a beteg állapota, vagy nem várható a további gyógyszeres kezeléstől sem a vizelési funkció normalizálódása. A műtétet többnyire a húgycsövön keresztül végzik egy erre a célra kifejlesztett műszerrel, a rezektoszkóppal, de bizonyos prosztatanagyság felett nyílt műtétre is sor kerülhet.

A legmodernebb műtéti technikákat is egyre gyakrabban alkalmazzák a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás műtéti kezelésére, így például terjed az ultrahangvezérelt lézeres műtét is. Vannak olyan betegek is, akiknek esetében a nagy rizikó miatt a műtét nem jöhet szóba, számukra az állandó katéter behelyezése jelenthet megoldást.

A prosztatarák

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodásához hasonló tüneteket produkál a prosztatadaganat is, ha a daganat eredete a prosztata azon részén található, amely a húgycsövet körülveszi. Ezek a panaszok már korai stádiumban is jelentkeznek: például gyakori vizeletürítési inger, a szexuális élet zavara, illetve a sperma minőségének változása. De a kezdeti prosztatarákot különböző vizsgálatok során is felfedezhetik, ilyenkor a szövettan eredményeiből állítják fel a prosztatadaganat diagnóziság.

Kezelése

A prosztatarák esetében gyakori a műtéti megoldás, ám ma már számos gyógyszer is létezik, amely segíthet orvosolni a problémát. A hormonkezelés csodákat tehet a prosztatarákban szenvedő férfiaknál. A hormonterápia általában azoknál a férfiaknál alkalmazható, akiknél a rák kiújult, vagy elterjedt a szervezetben.

Ez, bár nem gyógyítja, de segíthet lassítani a rák növekedését és jobb közérzetet biztosít. A hormonterápiának két fő típusa van: az egyikben a leállítják a szervezetben bizonyos hormonok termelését, a másik esetben a szervezet előállítja a hormonokat, de megakadályozzák, hogy a rákos sejtekkel kapcsolatba kerüljenek.

A prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás tüneteinek helye és jellege általában nem pontosan meghatározható. A legtöbbször enyhe fájdalom, kellemetlen érzés jelentkezik az alhas, keresztcsont, gát, vagy here tájékán. Ezen kívül jellegzetes panasz a szexuális élet zavara, mint például fájdalom magömléskor, a merevedés minőségének romlása, csökkenő nemi vágy, illetve az energiahiány.

Kezelése

Prosztatagyulladás esetén szigorú ágynyugalom, valamint antibiotikum szedése lehet szükséges. Ha akadozik a vizelet, katéteres lecsapolás alkalmazása is ajánlott. Az említett kezelésekkel a legtöbb esetben 8-12 nap elteltével megszűnhet a gyulladás. Amennyiben megmarad a magas láz és a fájdalom sem szűnik meg, tályogképződés is kialakulhat, ekkor a műtét elkerülhetetlenné válik. Ha a gyulladás krónikus, ajánlatos kerülni a hosszabb ülést, ne igyunk alkoholt és ne együnk fűszeres ételeket, valamint több héten, hónapon át antibiotikum szedése javasolt.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő