A gyomorrák első jelei

A gyomorrákot a kezdeti szakaszban nem könnyű felismerni, mert számos olyan tünete lehet, amely önmagában még nem ad okot arra, hogy komoly bajra gyanakodjunk, és különösebb fájdalmat sem okoz.

Ha az alábbi tünetekből egyszerre többet is tapasztalunk, akkor mindenképpen jelezzük orvosunknak, hogy különböző vizsgálatokkal kizárhassa ezt a lehetőséget – figyelmeztetett a Prevention.

Vér a székletben vagy a hányadékban

Bár egyiket sem nevezhetjük a gyomorrák biztos jelének, hiszen jó néhány egyéb betegség tünetei is lehetnek, ha a fentieket tapasztaljuk, akkor mindenképpen menjünk el orvoshoz. A gyomorrákhoz kapcsolódó vérzés a székletben sötétbarnás-vöröses, illetve fekete színű, a hányadékban pedig általában élénk vörös, és kávézacchoz hasonló textúrájú lehet, mivel részben megemésztettük.

Hamar elmegy az étvágyunk

Ha megéhezünk, és enni kezdünk, néhány falat után hirtelen elmegy az étvágyunk, és már egyáltalán nem kívánjuk, ami a tányérunkon van. Ez is lehet a gyomorrák tünete, különösen akkor, ha korábban sosem tapasztaltunk még ilyesmit. Ebben az esetben forduljunk szakemberhez.

gyomorfájás, túlzott gyomorsavtermelés, állandó puffadás, gyomorrák
A gyomorfájás, a túlzott gyomorsavtermelés és az állandó puffadás is jelezhet gyomorrákot

Gyomorfájás

Ez a tünet önmagában még semmiképp sem utal gyomorrákra, de nem árt tudni, hogy ennek a betegségnek is velejárója. Gyakran előfordul, hogy egy-két napig fáj a hasunk, majd a fájdalom elmúlik, de egy-két hét múlva újrakezdődik. Ha a fájdalom tompa, és a hasi rész közepén érezzük, ezen kívül pedig más tüneteink is vannak, akkor menjünk orvoshoz.

60-65 év a gyomorrákos betegek átlagéletkora, de a betegség egyre tolódik a fiatalabb korosztályok felé.

Váratlan súlyvesztés

Ha nem diétázunk és nem sportolunk többet, mégis azt vesszük észre, hogy fogytunk, akkor ez intő jel lehet, bár szintén utalhat egyéb betegségekre is. Természetesen egy-két kiló esetében nem kell aggódnunk, de ha a fogyás látványos, és semmit nem tettünk érte, akkor vizsgáltassuk ki magunkat.

Állandó gyomorégés

Bár jellemzően refluxra utal, a gyomorrák korai tünete is lehet – aggodalomra ebben az esetben is inkább akkor van okunk, ha más tüneteket is tapasztalunk. Ugyanez a helyzet a puffadással, hasmenéssel és székrekedéssel is – minél több tünetünk van egyszerre, annál fontosabb, hogy hamar orvoshoz menjünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: