A gyógyíthatatlan rákos betegek ellátása

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól..." (Zsoltárok 23:4)

Hazánk sajnos első a nemzetközi rákstatisztikákban, ma Magyarországon minden negyedik ember a rák valamelyik fajtájában hal meg. A ráktól mindenki fél, különösen azt nem akarjuk meghallani, hogy valakin már nem tudnak segíteni, és viszonylag rövid időn belül várható, hogy el kell búcsúznunk tőle, meg fog halni. A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, de vannak, akiket a közeli halál gondolata tettekre késztet, ahogy a Magyar Hospice Alapítvány munkatársait is.
A hospice angol szó, jelentése: menedékház, vendégfogadó. A hospice-mozgalom világszerte elterjedt, több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, és bár a hazai mozgalom már a kezdetektől ezen a néven vált ismertté, a magyar Hospice mégsem az angol gyökerektől indult, hanem Dr. Polcz Alaine gyermekpszichológus és kollégái rákbetegek gyerekek között szerzett tapasztalatai és kezdeményezései nyomán. A Hospice, eltérően a többi otthonápolási szolgálattól (melyekről egy későbbi cikkünkben adunk tájékoztatást), kifejezetten az aktív kezelésben már nem részesíthető, rossz prognózisú rákbetegeknek szeretne segíteni, akiknek ellátása sajnos attól a pillanattól kezdve, hogy "lemondanak róluk", gyakran megoldatlan vagy méltatlan körülmények között zajlik. Az ő esetükben a cél - hivatalosan fogalmazva - az életminőség megőrzése, és ha a gyakorlatban kell ellátásuk színvonalával szembesülnünk, akkor sajnos úgy tűnik, mintha ez nem volna ugyanolyan fontos, mint maga a gyógyítás.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben alakult Dr. Muszbek Katalin onkológus orvos vezetésével.
Munkájukkal hozzásegítik a betegeket ahhoz, hogy saját otthonukban, vagy az otthon melegéhez hasonló körülmények között kapjanak teljesen szakszerű, a kórházival egyenértékű ápolást. Működésük eddigi tíz éve alatt munkatársaik - 4 orvos, 5 nővér, 2 gyógytornász, 1 pszichológus, 1 szociális munkás, 1 koordinátor, és 25 önkéntes - összesen 11250 vizit alkalmával 950 beteget láttak el, folyamatosan alakították ki a hospice-gondozás különböző, egymásra épülő szervezeti formáit: a házigondozást és egy nappali szanatóriumot a Szt. Margit Kórházban. Ezen kívül felhívják a szakma figyelmét a fájdalomcsillapítás, a szenvedés enyhítésének korszerű módjaira. Folyamatosan fejlesztik az együttműködést a háziorvosokkal és az egyéb szociális és egészségügyi ellátó rendszerekkel, bátorítják és felkészítik az érintett családokat arra, hogy vállalni tudják a betegek otthoni ellátásának megszervezését. A fővároson kívül ma már Debrecenben, Gyulán, Miskolcon, Szombathelyen és Kecskeméten is dolgoznak munkatársaik szervezett formában. Legújabb programjuk egy teljesen új modell, a Budapest III. kerületében felépítendő Hospice Ház megvalósítása, ahol olyan betegeknek kívánnak otthont adni, akiket a család valami okból mégsem tud felvállalni. Az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat által tartós bérleti formában rendelkezésükre bocsátott egykori bölcsődeépületben a felújítás után az első menetben egy fájdalomambulanciát és egy otthonápolási központot szeretnének megnyitni még 2001. októberében. A fájdalomambulanciára terveik szerint bárki "besétálhat az utcáról", azaz orvosi beutaló nélkül is a legszakszerűbb kezelésben részesítik a hozzájuk fordulókat. A második ütemben 20 ágyas fekvőbeteg-részleg nyílik, és kibővül oktatási központjuk.
A hospice-ellátás sokkal szélesebb körű, mint a hagyományos kórházi vagy háziápolás, ahol a beteg kívánságának és állapotának megfelelően felváltva járnak hozzá elkötelezett és nagy tapasztalattal rendelkező onkológus, palliatív szakismeretekkel rendelkező orvos, háziorvos, szakápoló, dietetikus, gyógytornász, lelkész ill. olyan lelkigondozó, aki azonosulni tud a beteg világnézetével. Az önkéntesek, szakképzett nővérek, rendszeres szakmai-pszichológiai továbbképzésen vesznek részt, és fáradhatatlanok abban, hogy a betegeknek ne csak fizikai szükségleteiben legyenek segítségére. Sőt, ahogy beszélgetőpartnereim, Erdős Gyöngy és Thuránszky Miklósné Adrienn önkéntes hospice-ápolók és nővérek elmondták, a legfontosabb valójában a család és a beteg lelki, spirituális támogatása. Számtalan bátorító és felemelő történet tudói, nem félnek a haláltól. Inkább hálásak betegeiknek azért a rengeteg lelki kincsért, amit búcsúzásuk alkalmából rájuk hagytak. Az a kívánságuk, hogy bár több rászoruló betegnek és családnak tudnának segíteni abban, hogy a halállal való szembesülés időszakát ne a félelmek és a témától, sőt magától a betegtől való menekülés jellemezze, hanem, hogy az ittmaradók a szomorú és megindító búcsú után megnyugodva, tiszta lelkiismerettel, lélekben gazdagodva élhessenek tovább.
Ha szeretne és tudna segíteni, akkor a támogatásokat a 10300002-20329055-70143285-as számlaszámra juttassa el, vagy hívja a 06/90490-240-es (csak Matáv hálózatból hívható) telefonszámot! A hívás díja 240 Ft+ÁFA/perc, amellyel percenként 203 forintot adományoz az alapítványnak. Részletes információt a (1) 388-7369-es telefonszámon kaphatnak.
A segítségre szorulók oldalunkon is megtalálhatják a betegápolást végző Hospice-szervezetek elérhetőségét!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag