A dohányzás felelős ezért a rákért is

A vesemedencerák a daganatos megbetegedések között is ritkának számít, kialakulásának pontos oka pedig még nem ismert. Sok más ráktípushoz hasonlóan azonban ezt is összefüggésbe hozták a dohányzással.

A vese daganatos megbetegedései ritkának számítanak, százezer emberből ötöt-nyolcat érint ez a megbetegedés, ennek pedig alig tíz százaléka vesemedencerák . Eszerint egymillió emberből nagyjából 5-8-nál alakulhat ki ez a daganattípus. Jellemzően 55 éves kor felett jelentkezik, és nagyobbrészt a férfiakat érinti - ennek oka, hogy a férfiak körében nagyobb a dohányosok aránya is.

A vesemedence-daganatok a vesemedence hámjából, más szóval nyálkahártyájából indulnak ki, és mivel ez a hám más szövettani típusba tartozik, mint a vese többi része, a belőle kiinduló rákot is más módon kell kezelni, mint a többi vesetumort. A betegségről mindent megtudhat az alábbi cikkünkben !

Kialakulásának oka nem egyértelmű. Feltételezések szerint visszavezethető arra, hogy a bélrendszerhez hasonlóan a vese is salakanyagokat választ ki, és a vizeletben, így a vesében is sok mérgező anyag van. Ezek állandóan érintkeznek a vese nyálkahártyájával, így ha például valaki dohányzik , és emiatt az átlagosnál is több méreganyag van a vizeletében, nő a kockázata. Esetükben nem csak a vesemedence-daganat, hanem a hólyagdaganat is gyakoribb. Családon belüli halmozódás nem figyelhető meg, így a vesemedencerákra való hajlam valószínűleg nem örökölhető.

Áttét esetén rosszak az esélyek

Vesemedencerákra elsősorban a vérvizelés utalhat, így ha ilyesmi jelentkezik, minden urogenitális daganatot ki kell zárni, beleértve az urétert, tehát a húgyvezetéket és a hólyagot is. A véres vizelet mellett árulkodóak lehetnek az amúgy vesekőre jellemző vesetáji görcsök is. Tumorgyanú esetén minimum CT, de inkább MR-vizsgálattal kell felállítani a diagnózist.

A rendszeres dohányzás elősegíti a daganat kialakulását
A rendszeres dohányzás elősegíti a daganat kialakulását

A vesemedencerák kezelése minden esetben műtéti, a beteg vese teljes eltávolítását jelenti. A vesetumornál alkalmazott biológiai kezelések a legtöbb esetben nem használhatóak a vesemedence-tumorra. Ha a betegséget időben felfedezik, nagyon jók a gyógyulási esélyek, áttét esetén viszont elég rosszak.

Egyelőre az orvostudomány nem jutott konszenzusra a betegség okait illetően, így nincs mód a biztos megelőzésre. Annyi azonban bizonyos, hogy a dohányzás elkerülése segíthet. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, így a vizelet nem válik annyira koncentrálttá, így a méreganyag nem dúsul fel benne.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra