A testsúlycsökkentő műtétek meglepő hatása

Bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti, ha valakin testsúlycsökkentő műtétet végeznek – állítja egy frissen publikált kutatás.

A testsúly csökkentéséért elvégzett (úgynevezett bariátriai) műtétek meglepő hatására hívta fel a figyelmet egy amerikai kutatócsoport. Eredményeik szerint azoknál az embereknél, akik 10 éven belül átestek egy ilyen kezelésen, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki rák, valamint nagyobb arányban túl is élték ezt a betegséget – írta meg a Gizmodo

Kevesebb daganat és jobb túlélési arány

A vizsgálatot a wisconsini Gundersen Lutheran Health System kutatói vezették. A szakemberek több mint 1000, a kórházukban bariátriai műtéten átesett beteg orvosi dokumentációját vizsgálták meg, egészen 2001-ig visszamenőleg. Az adatokat összevetették 2000 olyan ember egészségügyi adatlapjával, akik nem estek át testsúlycsökkentő műtéten. Több tényező – például nem, életkor, illetve kezdeti testtömegindex (BMI) – alapján is összehasonlították a két csoport egészségügyi adatait, kiemelt figyelmet szentelve a daganatos betegségek előfordulására.

elhízás, daganatok, fogyás
A testsúlykontrollnak a daganatok megelőzésében is fontos szerepe van. Fotó: Getty Images

A megfigyelt tízéves periódusban jelentősen kevesebb daganatot diagnosztizáltak a műtéti csoportban a kontrollhoz képest (5,2 százalék, illetve 12,2 százalék). A legnagyobb kockázatcsökkenést az emlőrák (1,4 százalék a kontrollcsoport 2,7 százalékához képest), illetve a nőknél a méhnyakrák (0,4 százalék és 2,6 százalék) és a veserák (0,10 százalék vs. 0,80 százalék) esetében tapasztalták. Ezenkívül a rákos betegek 10 éves túlélési aránya 92,9 százalék volt a bariátriai csoportban, szemben a kontrollbetegek 80,6 százalékával.

„Ez a tanulmány arra is rávilágít, hogy az elhízás milyen mértékben járulhat hozzá különböző rákos megbetegedések kialakulásához, valamint hogy a bariátriai műtét milyen mértékben csökkentheti a rák kockázatát” – hangsúlyozta Jared Miller, a kutatás egyik vezetője. Az eredményeket ezen a héten mutatták be az Amerikai Metabolikus és Bariátriai Sebészeti Társaság (ASMBS) éves találkozóján.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)