Mesterséges intelligenciával enyhítenék az orvoshiányt

A mesterséges intelligenciával támogatott mammográfiás szűrés 20 százalékkal pontosabb diagnózist tesz lehetővé a mellrák felismerésében, ráadásul az orvoshiányon is enyhíthet – derült ki egy friss svéd kutatásból.

Több alkalommal szűrt ki rosszindulatú daganatot a mesterséges intelligenciával (MI) feljavított diagnosztika, mint a sokéves tapasztalattal bíró szakorvosok, akiknek egyébként ez a módszer csaknem a felére csökkentette a munkáját – számolt be a CNN a svédországi Lund Egyetem új kutatásáról. Ez persze nem jelenti azt, hogy az orvosokat egyhamar gépekkel helyettesítenék majd, hiszen még sok kutatásra van szükség.

A The Lancet Oncology című folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók azonban azt mindenképp kiemelik, hogy a mesterséges intelligencia biztonságosan alkalmazható a mellrák felismerésében, és ennek segítségével orvosok a jelenleginél is hatékonyabbá tehetik a rák felismerését.

mammográfia, emlőrákszűrés, emlőrák, daganat
Az életedet mentheti meg a rendszeres szűrővizsgálat. Fotó: Getty Images

Az orvoshiányon is enyhíthet a felfedezés

A kutatók több mint 80 ezer svéd nő felvételeit vizsgálták, akik 2021 áprilisa és 2022 júliusa között estek át mammográfián. A nők felét olyan csoportba sorolták, amelyben a mesterséges intelligencia olvasta ki a mammográfiás felvételt, mielőtt azt egy radiológus elemezte volna. A másik csoport felvételeit két radiológus vizsgálta meg, az MI használata nélkül. A vizsgálatban részt vevő valamennyi radiológus nagy tapasztalattal rendelkezőnek számított.

Mint kiderült, abban a csoportban, ahol a felvételeket egy radiológus az MI segítségével vizsgálta meg, 20 százalékkal több rákos megbetegedést fedeztek fel, mint amelyikben nem kérték a technológia segítségét. Azt ugyan már korábbi kutatások is igazolták, hogy a mesterséges intelligencia hasznos lehet a mellrák kockázatának előrejelzésében is, ez azonban az első olyan tanulmány, amely összehasonlítja a mesterséges intelligenciával támogatott mellrákdiagnózist a csak szakemberek által felállított diagnózissal.

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság szerint egyébként Európában és az Egyesült Államokban is hiány van radiológusokból. Ha a további kutatások azt mutatják, hogy ez a technológia valóban működik, ez segíthet enyhíteni az orvoshiányt.

mammográfia az emlő lágyrész-röntgenvizsgálata, amelyet az emlőrák szűrővizsgálataként használnak. Ez a legfontosabb képalkotó eljárás, amely alkalmas a rosszindulatú emlődaganatok kimutatására és diagnosztizálására. A vizsgálat során röntgensugárzást használva kapnak képet az emlőről. Segítségével akár 3-5 évvel korábban fel lehet ismerni a daganatot, mint hogy tüneteket okozna, tapintható lenne. A mammográfia az emlődaganat mellett más emlőbetegségek felfedezésében és diagnosztizálásában is segít.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

A felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő valószínű. Csapadék a reggeli órákban a délnyugati, déli határvidéken még előfordulhat, de napközben már nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra