Tünetek, amik a cukorbaj korai jelei lehetnek

Az olyan közismert jelek mellett, mint az állandó szomjúság és a gyakori vizelés, vannak egyéb tünetek is, amelyek azt jelezhetik, hogy cukorbetegek vagyunk.

Ezek a jelek azonban nem mindig egyértelműek, és gyakran eszünkbe sem jutna a cukorbetegséggel összekapcsolni őket - ezért is van, hogy olyan sok embert ér meglepetésként a diagnózis.

Gyulladt, esetleg fertőzött íny

Az úgynevezett periodontitis a 2-es típusúcukorbetegségegyik első jele lehet - derült ki egy friss kutatásból, amely során megállapították, hogy az ínygyulladással (különösen a súlyos fajtával) küzdő emberek között sokkal több a cukorbeteg, illetve a prediabéteszes. Az összefüggés elsősorban abban keresendő, hogy a két betegségnek sok a közös kiváltó oka.

Bőrelváltozások

Az alábbi teszt segítségével megtudhatja, vajon a hétköznapinak tűnő tünetei mögött neminzulinrezisztenciaáll-e.

Már jóval az előtt, hogy a cukorbetegség kiderülne, sokan tapasztalnak sötét elszíneződést a nyak hátsó részén. Ez általában az inzulinrezisztencia jele, - amikor a szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a glükózszintet - amiből végül a cukorbetegség is kialakul. Ritkább esetben ezt a fajta elszíneződést petefészekciszta, pajzsmirigygondok, esetleg rák is okozhatja.

Bizsergés, zsibbadás a lábban

A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak 10-20 százalékának kisebb mértékű idegi károsodása lesz, ami a kezdeti szakaszban szinte alig észrevehető - általában a lábban érzett bizsergés, zsibbadás formájában mutatkozik. Emellett érzékeléscsökkenés, illetve egyensúlyzavar is előfordulhat.

Hallás-, illetve látásromlás

A megemelkedettvércukorszintkárosíthatja a retinát és megváltoztathatja a szemgolyót körülvevő folyadék mennyiségét, ami homályos látással, illetve látásromlással járhat. Emellett hatással lehet a belső fül idegsejtjeire, ami pedig bizonyos mértékű halláscsökkenést okozhat.

A megemelkedett vércukorszint károsíthatja a retinát , ami látásromlással járhat
A megemelkedett vércukorszint károsíthatja a retinát, ami látásromlással járhat

Hosszabb szunyókálás napközben

Egy kutatás szerint azok között az emberek között, akik délutánonként többet szundítanak egy óránál, gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)