Nem biztos, hogy részegség. Hipoglikémia is lehet

Egyes tünetek miatt a cukorbetegek körében gyakran előforduló hipoglikémiás állapot könnyen összetéveszthető a részegséggel. Éppen ezért nem árt tudni, mi alapján állapíthatjuk meg, hogy a bajba jutott személy diabéteszes, illetve hogyan segíthetünk rajta.

A hipoglikémia túlzottan alacsony, 3 mmol/l alatti vércukorszintet jelent. Ez az állapot általában cukorbetegeknél fordul elő, és ha nem kezelik megfelelően (és elég gyorsan), akkor eszméletvesztéshez, az epilepsziás rohamhoz hasonló rángatózáshoz, vagy akár kómához is vezethet. A veszélyes állapotra a következő tünetek hívják fel a figyelmet:

 • hideg verítékezés,

 • látászavar (például szikralátás, kettős látás vagy homályos látás),

 • kézremegés,

 • éhségérzet,

 • sápadtság,

 • fejfájás,

 • gyengeség, álmosság,

 • a koncentrálóképesség csökkenése,

 • akadozó beszéd,

 • furcsa, zavart, esetleg agresszív viselkedés,

 • súlyos esetben eszméletvesztés.

férfi ájultan fekszik
Egyes tünetek miatt a hipoglikémiás állapot könnyen összetéveszthető a részegséggel.Fotó: Getty Images

Nem részeg, csak leesett a cukra

Az utolsó 4 panasz miatt a hipoglikémiás állapot könnyen összetéveszthető a részegséggel - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ ( NNK ). A diabéteszes kóma veszélye miatt azonban fontosnak tartották kiemelni, hogy ha egy, a fenti jelekkel kísért rosszullétet produkáló személyt látunk, mindig gondoljunk arra, hogy talán éppen egy cukorbeteg szorul a segítségünkre.

Az inzulinrezisztencia (IR) egy gyakori probléma, amely több kellemetlen tünettel is járhat. Egyesek akár hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek. Mutatjuk, miért .

Honnan tudhatjuk, hogy cukorbetegről van szó?

A tájékoztatóban kitérnek arra, hogy sok cukorbeteg hord olyan karkötőt vagy tart a pénztárcájában olyan kártyát, amely jelzi a betegségét. De árulkodó lehet az is, ha zsebében vagy táskájában inzulinpumpát, az inzulin beadására alkalmas tollat (pent) vagy vércukormérő eszközt találunk. Az ujjbegyeken látható apró fekete pöttyök a gyakori vércukormérésre , a hason lévő szúrásnyomok pedig az inzulin adagolására utalhatnak, tehát ezekből is gyaníthatjuk, hogy a segítségre szoruló személy cukorbeteg - ez az információ igen hasznos lehet a segítségnyújtásnál, illetve a mentők hívásánál.

Az NNK posztja alatt egy kommentelő felhívta a figyelmet arra is, hogy akár a felkaron és/vagy a combon is lehetnek szúrásnyomok. "Nem minden inzulinnak jó ugyan az összes felszívódási hely, de ha váltogatod, később, illetve kevesebb eséllyel lesz göb a szúrások helyén" - írta. Egy másik hozzászóló pedig azzal egészítette ki a diabéteszes betegek ismertetőjegyeinek listáját, hogy egyre elterjedtebb a felkarba beültetett vércukormérő is, tehát ha ilyet látunk valakin, akkor biztosra vehetjük, hogy cukorbeteg.

Hogyan segíthetünk?

Az NNK arra is kitért, hogy mit tehetünk a bajbajutott cukorbetegért. Ha az érintett még eszméleténél van, akkor minél előbb adjunk neki olyan ételt vagy italt, amely gyorsan felszívódó cukrot tartalmaz. Jó választás lehet ilyenkor például a gyümölcslé, a szénsavas, cukros üdítő, a szőlőcukor vagy a kockacukor. Elképzelhető, hogy találunk is ilyet a cukorbeteg táskájában vagy zsebében. Ha pedig már kicsit jobban érzi magát a beteg, próbáljunk etetni vele pár falat, lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt.

Amennyiben a beteg már elvesztette az eszméletét, azonnal hívjunk mentőt! A diszpécsernek mindenképpen jelezzük, hogy vélhetően cukorbetegről van szó. Ha van az illetőnél glukagon injekció (narancssárga dobozban), akkor a tű légtelenítése után adjuk be neki a combjába (a pontos instrukciókat egyébként a mentésirányító is el fogja mondani). A mentő kiérkezéséig tartsuk szemmel a beteget.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: