Megkönnyítik a cukorbeteg gyerekek életét

Új intézkedéscsomag segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket.

A cukorbeteg gyermekek szülei indokolt esetben jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára, 2020. január 1-jétől pedig befogadja a társadalombiztosítás a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

cukorbetegség, diabétesz, cukorbeteg gyerekek, társadalombiztosítás, cukorbetegség kezelés, otthongondozási díj,
cukorbetegség, diabétesz, cukorbeteg gyerekek, társadalombiztosítás, cukorbetegség kezelés, otthongondozási díj,

Mi változik még?

A következő év elejétől 98 százalékos tb-támogatással tudják majd beszerezni az érintettek az inzulinpumpát és annak kiegészítőit. Emellett 500 millió forinttal támogatják a diabétesz centrumokat és 100 millióval a civil szervezeteket.

Egyre több a cukorbeteg gyermek - részletek itt!

Az intézkedés része továbbá, hogy az óvodákban és iskolákban támogatják a beteg gyermekek életminőségének javítását, például a konyhai személyzet felkészítésével, valamint edzők és sportorvosok képzésével. Az 1-es típusú cukorbetegség körülbelül 60 ezer embert érint Magyarországon, a 2-es típussal pedig mintegy 800 ezren küzdenek az orszagban.

Az 1-es típusú diabétesz azt jelenti, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtjeit egy autoimmun betegség részeként a szervezet felszámolja. A 2-es típusú cukorbetegség esetében pedig az inzulintermelés ugyan folyik, de a sejtek nem reagálnak rá, így a glükóz nem jut be a sejtekbe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: