Komoly támogatást kapnak a cukorbetegek

Januártól jóval olcsóbban juthatnak hozzá az inzulinpumpához az 1-es típusú diabéteszesek.

Ahogy már korábban is megírtuk, Magyarországon mintegy 4 ezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, felnőttként pedig ennél is többen élnek ezzel a betegséggel.

inzulin, inzulinpumpa, cukorbetegség, diabétesz, 1-es típusú cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, normatív támogatás
inzulin, inzulinpumpa, cukorbetegség, diabétesz, 1-es típusú cukorbetegség, gyermekkori cukorbetegség, normatív támogatás

Nagy segítséget kapnak a betegek

Az 1-es típusú diabétesz abban különbözik a 2-es típustól, hogy az előbbi nem megelőzhető. Bármelyik családban előfordulhat, ráadásul folyamatos készenlétet és komoly anyagi kiadást jelent az érintetteknek. Ezért 2020 januárjától jelentős támogatást nyújtanak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a cukorbeteg felnőtteknek egyaránt.

A diabétesz lehetséges szövődményeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az állami támogatás nélkül 10-11 ezer forintos, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor hat napig mér, és kétévente egy 200 ezer forintos készüléket is kell venni ahhoz, hogy a mért adatokat továbbítani tudja az inzulinpumpára vagy az okostelefonra. Az inzulinpumpához kapcsolódó infúziós szerelék pedig - amelyen át az inzulin a tartályból a szervezetbe jut - további évi 100 ezer forint kiadást jelentett a családoknak. Januártól azonban a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98, a felnőtteknek pedig 80 százalékos normatív támogatás jár ezekre az eszközökre.

Az inzulinpumpa és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor a lehető legjobb kezelési mód az 1-es típusú diabétesszel élők számára - mondta a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kuratóriumi elnöke. Ezek az eszközök biztonságot nyújtanak a gyermek gondozásában, megszabadítja a szülőket a folyamatos figyelés kényszere okozta stressztől, és a gyerekek is könnyen megszokják, hamar megtanulják kezelni - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső