IR-esként babát várni? Erre kell figyelni

Az inzulinrezisztencia (IR) nemcsak megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de jelentősen megnehezíti a teherbeesést is. De mi a teendő, ha IR-esként várunk babát?

inzulinrezisztenciaa szénhidrátháztartás zavara, amely során csökken a sejtek inzulinérzékenysége, így 2-es típusú diabéteszhez vezethet. A tartósan magas inzulinszint ráadásul meddőséget, menstruációs zavarokat, PCOS-t és vetélést is okozhat, ezért fontos, hogy minél előbb megfelelő kezelésben részesüljön a beteg - magyarázza dr. Borús Hajnal , a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

inzulin, inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség, terhesség, várandósság, IR
Ha az IR-es kismama nem tarja be a diétát, terhességi cukorbetegség is kialakulhat. Fotó: 123rf

Fontos a korai kezelés

Sok nő már a gyermekvállalás tervezésekor tudomást szerez állapotáról, de előfordulhat, hogy épp egy vetélés hívja fel a figyelmet az inzulinrezisztenciára. Bárhogy legyen is, a jövendőbeli kismamának a diagnózis után meg kell kezdenie a terápiát, amely személyre szabott diétából, a rendszeres testmozgás bevezetéséből és egy kiegyensúlyozott életvitel kialakításából áll. Egyes esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet - ismerteti a diabetológus.

Mi a teendő pozitív tesz esetén?

Kettes típusú cukorbetegség nem csak a túlsúlyos embereknél alakulhat ki, és a szénhidrátról sem kell teljesen lemondaniuk a betegeknek - megcáfoltunk néhány gyakori tévhitet!

Teherebe esés esetén felmerülhet a kérdés, miszerint szüneteltetheti-e a kismama a várandósság ideje alatt a megkezdett diétát. "Nagyon fontos, hogy az életmódváltást a teherbeesés után is folytassa a kismama, ugyanis a várandósság már önmagában is egy inzulinrezisztens állapot, így a probléma könnyen terhességi cukorbetegségbe csaphat. Az pedig már sokkal veszélyesebb az anyukára és a babára nézve egyaránt" - hívja fel a figyelmet Dr. Borús Hajnal.
A szakember azt tanácsolja, hogy az IR-es kismamák mindenképp egyeztessenek nőgyógyászukkal, diabetológusukkal, endokrinológusukkal, valamint dietetikusukkal arról, hogy milyen módon lehet folytatni az életmódterápiát. A legfontosabb szempont ilyenkor, hogy a baba se szenvedjen hiányt semmiben.

A terhességi cukorbetegség megelőzése

A diabetológus megemlített néhány alapszabályt is, amelynek betartásával megelőzhető a terhességi cukorbetegség kialakulása. A legfontosabb, hogy a kismama:

  • ügyeljen a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztására
  • kerülje a fehér lisztből készült vagy cukrot tartalmazó ételeket
  • rendszeresen mozogjon
  • próbáljon testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottan élni
  • ügyeljen a megfelelő mennyiségű és minőségű makro- és mikrotápanyagok bevitelére

Amennyiben mégis fellépne várandósság során a cukorbetegség, akkor az életmódterápia mellett szükségessé válhat inzulin adása is. Az ilyen esetekben a szülés után is elengedhetetlen a folyamatos kontroll, hiszen fennáll a kockázata, hogy az érintettnél a szülést követően 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: