+18° - +38°
Nincs front

Hogyan mérjünk vércukorszintet?

A vércukorszint mérése az inzulinnal kezelt betegek számára kötelező, a tablettás kezelésben részesülők részére pedig javasolt, hiszen hirtelen fellépő hipoglikémia esetén életmentő lehet.

Miért fontos a vércukormérés?

A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de a diabeteszesek közül körülbelül minden ötödik inzulinos kezelésre is szorul. Az ő számukra elkerülhetetlen a naponta többszöri vércukormérés, de a nem inzulinnal kezeltek közül is egyre többen igénylik anyagcsere állapotuk otthoni ellenőrzését, ugyanis így rendszeresen megismerhetik az egyes ételek vércukorszintet emelő hatását, és megtudhatják, hogy esetleges rosszulléteik mögött nem áll-e kiugróan magas vagy éppen alacsony vércukorszint.
A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak, vércukormérés inzulin cukorbetegség 2-es típusú diabétesz vércukorszint vércukorszintmérés hasmenés
A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak
A nem inzulinnal kezelt betegeknek elég a heti 1-2vércukorszintmeghatározás. Érdemes reggeli előtt, illetve más alkalommal étkezés után 1 órával mérni. (A vércukorérték akkor jó, ha az éhomi - illetve étkezés előtti - érték 4-7 mmol/l között van, étkezés után 1 órával pedig nem haladja meg a 9-10 mmol/l-t.) Ez a váltakozva mért érték több információt ad azanyagcsereállapotáról, mint a csak éhomi érték.
A fix inzulinkombinációt használó betegeknél napi 1-2 mérés javasolt. Célszerű az ún. lépcsőzetes mérés, azaz napi 2 mérés esetén reggeli előtt és után 1 órával, másnap ugyanez, csak ebéd előtt és után, harmadnap pedig vacsora előtt és után, illetve napi 1 mérésnél a fenti időpontokat naponta változtatva, vagyis reggeli előtt, másnap reggeli után és így tovább. Ha a reggeli előtti vércukorérték magasabb, akkor javasolt hetente beiktatni éjjel 2 órakor is egy mérést.

Ezeket egye, ha cukorbeteg

Bár a cukorbetegség kialakulásában fontos tényező a kor, a testsúly és bizonyos genetikai faktorok, a kifejlődésében az életmód nagy szerepet játszik. A finomított élelmiszerekkel (és nem csak a szénhidrátokkal) az a baj, hogy nagyon kevés emésztést kívánnak meg a szervezetünktől, ezért túl gyorsan emelkedik meg a vércukorszintünk. Nem a szénhidrát az ellenség!
Tudja meg, hogy mi!

Az intenzív inzulinkezelésben részesülőknek napi 3-5 alkalommal javasolt mérniük vércukorszintjüket. Az étkezés előtt mért értékek a bázis inzulin hatékonyságáról adnak visszajelzést, a főétkezések után 1 vagy 2 órával mért értékek pedig a rövidhatású inzulin és az étrend együttes hatásáról jeleznek vissza. A vércukorszintet időnként az utóvacsora elfogyasztása előtt is érdemes megmérni. Napi 3-5 alkalommal javasolt vércukorszintet mérni pl. terhes diabéteszes nőknél, valamint akkor, amikor valamilyen más megbetegedés (különösen, ha hányással vagy hasmenéssel jár) éri a cukorbeteget, és azoknál a diabéteszeseknél, akiknél gyakran és váratlanul túl alacsonyra esik a vércukorszint, vagy folyamatosan magas.
Intenzív vércukor önellenőrzés szükséges akkor is, ha az étkezési időpontok megváltoznak, ha a páciens szokatlan stressznek van kitéve, fizikai igénybevétele fokozott, vagy ha pl. időzóna átlépéssel járó utazáson vesz részt. A jól beállított, stabil betegeknél a kevésbé gyakori ellenőrzés is elegendő lehet. A kezelőorvos segíthet az olyan vércukor ellenőrzési rendszer megtervezésében, amely leginkább megfelel a páciens diabéteszének, életmódjának. A mért értékeket minden esetben a kezelési naplóban kell rögzíteni, majd a kezelőorvosnak megmutatni. A vércukor önellenőrzési művelet során különböző hibaforrások adódhatnak: rossz technika (ez a leggyakoribb), lejárt vagy helytelenül tárolt tesztcsíkok, a glukométer hibája, látáscsökkenés.

Mivel mérjünk a vércukorszintet?

A vércukor önellenőrzés eszközei széles választékban rendelkezésre állnak, az inzulinnal kezelt betegek részére a TB támogatást nyújt a vércukormérő készülékek, illetve a hozzávaló tesztcsíkok megvásárlásához (a közgyógyellátásra jogosultak részére ingyenes). Legjobb a vércukormérő készülék, vagy pedig olyan tesztcsíkot érdemes választani (törlős, végpontreakciós), ahol a doboz oldalán levő színskáláról 1 mmol/l pontossággal olvashatók le a vércukorértékek.

A vércukormérésben ma kétféle technikát alkalmaznak. Az egyik a fotometriás, a másik az elektrokémiai (szenzoros) alapra épülő módszer. Mindkét esetben kémiai reakció játszódik le a vérben jelenlévő cukor és a tesztcsíkban lévő reagens között. Az első esetben a reakciót színváltozás jelzi, és ezt méri fotometriásan a készülék, a másik esetben a reakció során létrejött elektromos változást jelzi a vércukormérő. A fotometriás módszer előnye, hogy az eredmény szemmel is ellenőrizhető, az elektrokémiai módon működő készülékeknél viszont nem áll fenn a szennyeződés veszélye. Komoly előrelépés, hogy a korszerű készülékeket és a legújabb tesztcsíkokat alkalmazva ma már mindkét technológia esetében nagyon kismennyiségű vér elegendő, a korábbi szükséglet töredéke. Ezzel a leggyakoribb mérési hiba elhárult, mert egy kis vércsepp is elegendő a vércukorszint pontos megállapításához.

A szúrástól nem kell félni

A vércukorméréstől persze leginkább a szúrás miatt ódzkodnak a betegek. A félelem azonban nem indokolt, hiszen a legújabb fejlesztések eredményeképpen ma már gyakorlatilagfájdalomnélkül nyerhető a méréshez szükséges vér, és nagy előny, hogy ehhez ma már nagyon kis vérmennyiség is elegendő. A korszerű ujjbegyszúró speciális élesítésű tűjének szilikonos bevonata egyrészt jobb csúszást biztosít, másrészt kevésbé ingerli az idegvégződéseket. Nem tépi fel a bőrt, így a szúrás helye szinte azonnal, és heg nélkül gyógyul. A több fokozatban beállítható fej lehetővé teszi, hogy a bőr típusa és a vércukormérő igénye szerint, egyénre szabottan lehessen módosítani a szúrásmélységet.

Vizeletcukor önellenőrzés

A vizelet cukortartalmának vizsgálata is alkalmas anyagcsere ellenőrzésére a cukorbetegek számára. Elsősorban a nem inzulinnal kezelt 2-es típusú diabéteszesek többszázezres tábora kísérheti ezáltal figyelemmel anyagcsere-állapotát. A vizeletcukor vizsgálata nem tájékoztat olyan pontosan az anyagcsere állapotáról, mint a vércukorvizsgálat, hiszen a vizelet cukortartalmának vizsgálata csupán arra vonatkozik, hogy vajon egy adott időpontban túl magas volt-e a vércukor szintje az utolsó vizeletürítést követően. Azt viszont nem tudja pontosan megadni, hogy milyen magas volt ez a szint, arra pedig végképp nem tud következtetni, hogy a vércukor szintje esetleg túl alacsony lett volna. Inzulinnal kezeltek esetében nem könnyű a vércukorszintet a kívánt értékhatárokon belül tartani csupán vizeletcukor ellenőrzés segítségével.
Az inzulin nélkül kezelt diabéteszesek túlnyomó többsége számára azonban a vizelet cukortartalmának napi, vagy hetente egyszer-kétszer történő vizsgálata kielégítő támpontot nyújt mind a páciens, mind a kezelőorvos számára az anyagcsere állapotára nézve. A vizeletcukor önellenőrzésnél is javasolt, hogy az eredményeket a kezelési naplóban rögzítse a cukorbeteg, amit a kezelőorvosának be kell mutatni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.