Gyermekkori cukorbetegség: ennyire tudatlanok lennénk?

A cukorbetegség már nem csak felnőtt- és időskorban téma, egyre gyakoribb a gyermekkori kettes típusú diabétesz. Hogyan előzhetjük meg, melyek a kockázati tényezők? A babaszoba.hu egy diavatos amerikai jelenség kapcsán járt utána a tényeknek.

Látta már a YouToube írja a babaszoba.hu.

Mi tesz beteggé?

A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg: az egyes típusú, fiatalkorinak is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelynek következtében megszűnik a hasnyálmirigy inzulintermelése, ezért a páciens egész életében pótolni kell, míg a kettes típusú, korábban időskorinak nevezett cukorbetegségben alapvetően anyagcserezavarról van szó, amit a sejtek csökkent cukorfelvevő képessége miatti magas vércukorszint jellemez. Míg néhány évtizeddel ezelőtt még valóban inkább a középkorú és idősebb embereknél alakult ki a kettes típusú diabétesz, napjaink egyik legriasztóbb egészségügyi tendenciája e betegség egyre korábbi, sajnos akár gyerekkori jelentkezése.

A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikájának szakemberei, az ott működő diabéteszambulancia dolgozói mindenki számára érthetően foglalják össze e járványszerűen terjedő betegség riasztó tendenciáját és valószínű okait. Dr. Körner Anna prezentációjából megtudhatjuk, hogy a gyermekkori cukorbetegség jelenleg is az esetek 85 százalékában az egyes típusú formát jelenti (a 10 és 19 év közötti korosztálynál már 20 százalék ez az arány), de Madácsy László professzor már tizenkét évvel ezelőtti írásában is említi azt a riasztó tendenciát, hogy bizonyos népességcsoportokban az újonnan diagnosztizált gyermek- és serdülőkori esetek akár ötven százaléka is kettes típusú diabétesz. Bár egyik betegség esetében sem ismerjük egészen pontosan a kiváltó okokat, tény, hogy az egyes típusú gyakorisága is egyre növekszik, mégpedig olyan esetekben, amikor a családban korábban nem fordult elő a betegség, tehát nem genetikai tényezők állnak a háttérben - olvasható a portálon.

A túlsúly szerepe

A kettes típusú esetében azonban egészen nyilvánvaló az összefüggés az egyre gyakoribb és egyre korábban jelentkező elhízással és az ennek következtében egyre korábban, fokozatosan fellépő betegségekkel, a magas vérnyomással, a szív-és érrendszeri betegségekkel, az inzulinrezisztenciával, majd az ennek következtében kialakuló kettes típusú cukorbetegséggel (2TDM). Dr. Körner Anna említi azt az adatot, hogy a 18 éven aluliak között az elmúlt harminc évben 33 százalékkal nőtt az előfordulása! Ugyanennél a korcsoportnál, ugyancsak az elmúlt harminc évben 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya. Feltételezik, hogy a 2TDM esetében a valós arányok ennél is sokkal rosszabbak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tünetek kezdetben nem annyira feltűnőek, ezért nem is kerül sor célzott vizsgálatokra. Egyáltalán nem tartozik a házi gyermekorvosi rutineljárások közé a vérnyomásmérés, a vércukorszint és a vérzsírértékek ellenőrzése és a vizeletvizsgálat, pedig ezek eredménye figyelmeztethetne arra, hogy valami nincs rendben, sürgős életmódbeli és étrendi változtatásokra volna szükség. "Az elhízás és a mozgáshiány súlyosbítja, a fogyás és a fizikai aktivitás mérsékli az inzulinrezisztenciát. A 2TDM megjelenését az inzulinrezisztenciára való genetikai hajlam és a környezeti hatások: elhízás, mozgáshiány együtt idézik elő" - írja Madácsy professzor.

A gyermekkori elhízás és túlsúly szerepével kapcsolatban érdemes belenézni dr. Török Dóra előadásába, amelyben többek között egy 2011-es Lancet-publikáció grafikonját idézi a gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulásáról a fejlett országokban. Egészen nyilvánvaló az összefüggés az étrenddel és a globalizáció étrendre és mozgásszegény életmódra gyakorolt hatásával: a fejlett országok közül Japánban lényegesen alacsonyabb a túlsúlyos gyerekek aránya, Brazíliában pedig (más fejlődő országokhoz hasonlóan), a globalizáció hatásaként alapjaiban változó étkezési- és mozgáskultúra miatt meredeken emelkedő a tendencia egy korábbi kedvező szintről. Az Egyesült Államok pedig toronymagasan veri a világmezőnyt. Más forrásokból tudható, hogy itt a legmagasabb az egy főre eső cukor- és szénhidrátfogyasztás is. Ezzel kapcsolatban lásd még az étkezési szokásokat látványosan illusztráló írásunkat is.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Olvasson tovább a babaszoba.hu oldalán!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: