Cukorbetegek lehetünk, ha a belső óránk elromlik

Egészségünk bánhatja a felgyorsult életformát, a nagy hajtást.

Mint minden élőlénynél, az embernél is a cirkadián ritmus szabályozza az élettani folyamatokat. Feladatai közé tartozik többek között az alvás-ébrenlét, a testhőmérséklet, a szomjúság- és éhségérzet időzítése. Élettani funkciója az, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaihoz és fel tudjanak készülni rájuk. Könnyű belátni, hogy ha a dolgok tartósan összekavarodnak – például éjjel eszünk, nappal alszunk –, azt az egészségünk bánhatja.

A cirkadián ritmus az élőlény egyedi, saját belső időmérő rendszere, amit külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek. Ez azt jelenti, hogy az agyban lévő „központi óra” a külső ingerek alapján hangolja össze a „perifériás órákat” az összes szerv sejtjeiben. Ha ez a folyamat zavartalan, a szervezet egészségesen működik. Ha megborul, egyéb, másodlagos következmények miatt különféle betegségek alakulhatnak ki.

Megváltoznak a zsírfunkciók

Svájci kutatók most bebizonyították, hogy a belső óra zavara közvetlen összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. A Genfi Egyetem kutatócsoportja szerint a cirkadián ritmus zavara felborítja a lipidek anyagcseréjét azokban a sejtekben, amelyek a glükózszabályozó hormonokat kiválasztják. Mivel a lipidprofilok megváltozása a sejtek membránjának merevségéhez vezet, a szervezet emiatt nem vagy kevésbé képes hatékonyan szabályozni a vércukorszintet. A következmény: jelentősen növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, a túlsúlyosak esetében nagyságrendekkel – olvasható a PLOS Biology folyóiratban megjelent tanulmányban, melyet a Medical Express szemlézett.

a nem megfelelő életmód követése 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. Fotó: Getty IMages
a nem megfelelő életmód követése 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. Fotó: Getty IMages

Azt eddig is tudták, hogy a lipidek jelentős szerepet játszanak az anyagcserezavarokban, de a cirkadián ritmusok hatása a lipidfunkciókra ismeretlen maradt. Ezt pótolta a mostani kutatás, amelyben a tudósok több mint 1000 lipid oszcillációs profilját elemezték a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és egészséges emberekből származó emberi szigetsejtekben.

Azt találták, hogy a két csoport tagjainak lipidprofiljai sokkal jobban oszcillálnak a nap folyamán, mint azt korábban gondolták. Különösen nagy változást figyeltek meg a foszfolipidek és a szfingolipidek időbeli profiljában, a lipidek két osztályában, amelyek a sejtmembrán fő összetevői. Amikor a megzavart cirkadián ritmus miatt felhalmozódtak a foszfo- és szfingolipidek, megmerevítették a membránt. A sejtmerevség korlátozta a sejtek azon képességét, hogy érzékeljék a környezeti jeleket, és így szükség esetén inzulint állítsanak elő. A tudósok ráadásul egészséges hasnyálmirigysejtekkel is képesek voltak reprodukálni a jelenséget, ha mesterségesen megzavarták a cirkadián órájukat.

Ez egyben magyarázat is lehet arra, hogy miért növekszik robbanásszerűen a cukrosok száma a fejlett világban. A kutatók szerint azért, mert egyre kiegyensúlyozatlanabb az életformánk, ami felborítja a cirkadián ritmust, ami támogatja a 2-es cukorbetegség kialakulását. Vagyis a nem megfelelő életmód követése cukorbetegséget okozhat. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az elhízott.

A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek az eredmények jobb megértéséhez. Ennek érdekében a közeljövőben két alkalmazott kutatást is elindítanak. Az egyik az időszakos böjt lehetséges előnyeit vizsgálja a résztvevők egyedi cirkadián profilja alapján. A második a 2-es cukorbetegek gyógyítását – vagyis a cirkadián ritmusuk helyreállítását – célozza napfénylámpák segítségével, amennyiben ez lehetséges.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: