Cukorbetegek lehetünk, ha a belső óránk elromlik

Egészségünk bánhatja a felgyorsult életformát, a nagy hajtást.

Mint minden élőlénynél, az embernél is a cirkadián ritmus szabályozza az élettani folyamatokat. Feladatai közé tartozik többek között az alvás-ébrenlét, a testhőmérséklet, a szomjúság- és éhségérzet időzítése. Élettani funkciója az, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaihoz és fel tudjanak készülni rájuk. Könnyű belátni, hogy ha a dolgok tartósan összekavarodnak – például éjjel eszünk, nappal alszunk –, azt az egészségünk bánhatja.

A cirkadián ritmus az élőlény egyedi, saját belső időmérő rendszere, amit külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek. Ez azt jelenti, hogy az agyban lévő „központi óra” a külső ingerek alapján hangolja össze a „perifériás órákat” az összes szerv sejtjeiben. Ha ez a folyamat zavartalan, a szervezet egészségesen működik. Ha megborul, egyéb, másodlagos következmények miatt különféle betegségek alakulhatnak ki.

Megváltoznak a zsírfunkciók

Svájci kutatók most bebizonyították, hogy a belső óra zavara közvetlen összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. A Genfi Egyetem kutatócsoportja szerint a cirkadián ritmus zavara felborítja a lipidek anyagcseréjét azokban a sejtekben, amelyek a glükózszabályozó hormonokat kiválasztják. Mivel a lipidprofilok megváltozása a sejtek membránjának merevségéhez vezet, a szervezet emiatt nem vagy kevésbé képes hatékonyan szabályozni a vércukorszintet. A következmény: jelentősen növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, a túlsúlyosak esetében nagyságrendekkel – olvasható a PLOS Biology folyóiratban megjelent tanulmányban, melyet a Medical Express szemlézett.

a nem megfelelő életmód követése 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. Fotó: Getty IMages
a nem megfelelő életmód követése 2-es típusú cukorbetegséget okozhat. Fotó: Getty IMages

Azt eddig is tudták, hogy a lipidek jelentős szerepet játszanak az anyagcserezavarokban, de a cirkadián ritmusok hatása a lipidfunkciókra ismeretlen maradt. Ezt pótolta a mostani kutatás, amelyben a tudósok több mint 1000 lipid oszcillációs profilját elemezték a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és egészséges emberekből származó emberi szigetsejtekben.

Azt találták, hogy a két csoport tagjainak lipidprofiljai sokkal jobban oszcillálnak a nap folyamán, mint azt korábban gondolták. Különösen nagy változást figyeltek meg a foszfolipidek és a szfingolipidek időbeli profiljában, a lipidek két osztályában, amelyek a sejtmembrán fő összetevői. Amikor a megzavart cirkadián ritmus miatt felhalmozódtak a foszfo- és szfingolipidek, megmerevítették a membránt. A sejtmerevség korlátozta a sejtek azon képességét, hogy érzékeljék a környezeti jeleket, és így szükség esetén inzulint állítsanak elő. A tudósok ráadásul egészséges hasnyálmirigysejtekkel is képesek voltak reprodukálni a jelenséget, ha mesterségesen megzavarták a cirkadián órájukat.

Ez egyben magyarázat is lehet arra, hogy miért növekszik robbanásszerűen a cukrosok száma a fejlett világban. A kutatók szerint azért, mert egyre kiegyensúlyozatlanabb az életformánk, ami felborítja a cirkadián ritmust, ami támogatja a 2-es cukorbetegség kialakulását. Vagyis a nem megfelelő életmód követése cukorbetegséget okozhat. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az elhízott.

A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek az eredmények jobb megértéséhez. Ennek érdekében a közeljövőben két alkalmazott kutatást is elindítanak. Az egyik az időszakos böjt lehetséges előnyeit vizsgálja a résztvevők egyedi cirkadián profilja alapján. A második a 2-es cukorbetegek gyógyítását – vagyis a cirkadián ritmusuk helyreállítását – célozza napfénylámpák segítségével, amennyiben ez lehetséges.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra