Cukorbeteg életvezetés: fő a rendszeresség!

A cukorbetegek lényegében az egészséges emberhez hasonló életesélyekkel rendelkeznek, ha sikerül cukoranyagcseréjüket normális szinten tartaniuk. Ez nemcsak az előírt étrendtől és a megfelelő gyógyszeradagolás betartásától függ.

A cukorbetegek korszerű kezeléséhez ma már nem elegendők az orvosi előírások. Divatos kifejezéssel élve szükségszerűvé vált a betegek "edukálása". Cukorbetegek esetében ez azt jelenti, hogy meg kell tanítani őket saját vércukor-szintjüket mérni, és értékelni (ebben a törlés nélküli készülékek és tesztcsíkok nagy segítséget jelentenek), önmaguknak inzulint beadni, diétájukat összeállítani, kalóriát számolni stb..

Nem nagy ügy?

Ha nem tartják be az étrendi és más előírásokat a hiper- és a hipoglikémiás kómán kívül különböző szövődmények is kialakulhatnak: a környéki idegek gyulladása és szemideggyulladás, érelmeszesedés, szürkehályog és vesekárosodás. Ez nem jelenti azt, hogy egy cukorbeteg állandó betegségtudattal éljen, de éljen úgy, hogy ne kelljen szembesülnie betegsége súlyosságával, vagy szövődményeivel. Például, nem tűnik "nagy ügynek", de akár életet is menthet, egy rosszullét esetén előkerülő "cukorbeteg csomag" (cukorbeteg kártya, vércukormérő, gondozási napló, a vércukorszint-esés elhárítását szolgáló szénhidrát, gyorshatású inzulint tartalmazó toll, glukagon).

Vércukormérő jelenleg csak inzulinnal kezelt cukorbetegnek írható fel receptre, és csak nekik támogatja a társadalombiztosítás a tesztcsíkot. A tablettával kezeltek természetesen megvehetik, teljes áron. Viszont ők nem változtatják maguk gyógyszereik adagját, ezért gyakori vércukormérésre nincsen annyira szükség.

Mozgás!

Fenyegeti önt a cukorbetegség? Töltse ki tesztünket ide kattintva! Tornára, testedzésre a teljesen egészségeseknek is szüksége van, de a cukorbetegnek még fontosabb valamilyen fizikai tevékenységet folytatni. A fizikai terhelés anyagcsere-stabilizáló és inzulint "megtakarító" hatású. A testmozgást be kell építeni a mindennapokba. Ez a gyerekekre fokozottan érvényes, nem szabad őket felmenteni az iskolai testnevelés alól. Legalább napi 1-2 óra fizikai tevékenység ajánlott. Ugyanúgy mozoghatnak, sportolhatnak - akár versenyszerűen -, mint kortársaik. Meg kell ismerniük a testmozgás szervezetükre gyakorolt hatását és meg kell tanulniuk a rendszeres vércukormérést a mozgás előtt, a mozgás befejezése után 1 órával, esetleg hosszabb testmozgás esetén közben is.

A pályaválasztás szempontjai

Van néhány olyan foglalkozás, amit rendeletek tiltanak, és akad olyan is, amely nem, vagy csak igen különleges esetben javasolható cukorbetegeknek.

Tudta, hogy cukorbeteg nem lehet légikísérő? (Fotó: Europress)
Tudta, hogy cukorbeteg nem lehet légikísérő? (Fotó: Europress)

Nem vesznek fel cukorbeteget hivatásos gépkocsi- vagy mozdonyvezetőnek, pilótának, légikísérőnek, mivel a munkavégzés közbeni esetleges rosszullét súlyos következményekkel járhat önmagára és a rábízott emberekre egyaránt. Nem szokták tanácsolni például az édesipari foglalkozásokat az édesség okozta csábítások miatt. A vegyipar bizonyos munkahelyi ártalmai a máj vagy a vese károsodásához vezethetnek, amelyek fokozzák a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát. A hidegben végzett munka rontja a végtagok keringését. A három műszakos szakmák, az egyenetlenül nehéz fizikai munkával járó foglalkozások terhelése nehezíti a cukorbeteg számára szükséges életmódot. A túl szennyes környezetben végzendő feladatok is kerülendők.

Sok cukorbeteg fiatal választ egészségügyi szakmát. Noha az egészségügyi munkakörök terheltsége nem éppen a legjobb a cukorbeteg számára, mégis az a tapasztalat, hogy többnyire sikerül olyan munkakört találniuk ezeknek a fiataloknak, amelyben nagyon értékes munkát végeznek, nemegyszer éppen cukorbeteg sorstársaikat segítve.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció