Áttörés jön, elfelejthetjük az inzulininjekciókat

Hatalmas előrelépést tettek kanadai kutatók egy szájon át szedhető inzulinkészítmény kifejlesztése felé cukorbetegek számára. Bár a forgalomba hozatal előtt még további vizsgálatokra van szükség, az eddigi kísérletek rendkívül biztató eredményeket hoztak.

„Ezek az izgalmas eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk egy olyan inzulinformula kifejlesztéséhez, amelyet nem kell többé injekcióval beadni minden étkezés előtt. Ezáltal javulást hozhat világszerte több mint kilencmillió 1-es típusú cukorbeteg életminőségében és mentális egészségében egyaránt” – idézi a Brit Kolumbiai Egyetem (UBC) közleménye dr. Anubhav Pratap-Singhet, a kutatásról a Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány utolsó szerzőjét. Pratap-Singh kutatócsapata patkányokkal folytatott állatkísérletek során megfigyelte ugyanis, hogy az általuk kifejlesztett tabletta inzulintartalmának 100 százaléka eljutott az állatok májába. „Még két órával a beadás után sem találtunk inzulint az általunk tesztelt rágcsálók gyomrában. Mind a májba került, amely a legideálisabb cél az inzulin számára – éppen ez az, amit látni akartunk” – tette hozzá Yigong Guo, a tanulmány első szerzője.

inzulininjekció, cukorbetegség, diabétesz, fiatal nő
Az injekciók helyett a jövőben elérhetővé válhat a praktikusabban használható inzulintabletta. Fotó: Getty Images

A szájüreg széléhez szorítva oldódik fel

Az inzulinkezelésre szoruló cukorbetegek ma a legtöbb esetben injekció útján adják be maguknak a vércukorszintjük kontrollálásához szükséges hormont. Több kutatás is zajlik azonban annak érdekében a világon, hogy elérhetővé váljon a betegek számára egy szájon át szedhető inzulinkészítmény. Az UBC kutatói elsősorban arra összpontosítottak munkájuk során, hogy megoldást találjanak arra a kérdésre, hol és hogyan érdemes és lehetséges magasabb felszívódási arányt elérni az orálisan beadott inzulinnal. Végül kifejlesztettek egy tablettát, amelyet nem szükséges lenyelni, hanem a szájüreg széléhez szorítva oldódik fel. Egészen pontosan egy, az állkapocs belső felületén és az ajkak hátsó oldalán található vékony membránon, az úgynevezett bukkális nyálkahártyán keresztül szívódik fel, majd ezután maradéktalanul eljut a májba.

„Adagonként az injekciókkal általában 100 nemzetközi egység inzulint kell beadni. A jelenleg fejlesztés alatt álló orális tablettákhoz viszont, amelyek egyenesen a gyomorba kerülnek, akár 500 nemzetközi egység inzulinra is szükség lehet, ennek zöme ráadásul hasznosulatlanul kárba veszik. Ez egy nagy probléma, amelyet igyekeztünk kiküszöbölni” – árulta el Yigong. Hozzátette, emellett a lenyelhető inzulintabletták legtöbbje csupán lassan, kettő-négy óra alatt bocsátja ki inzulintartalmát, míg a gyors hatású inzulininjekciók 30-120 perc alatt érik el maximális hatásukat. Az UBC kutatói által kidolgozott tabletta ez utóbbiakhoz hasonlóan már alig fél óra alatt felszívódik, hatástartama pedig nagyjából kettő-négy órára tehető.

A kutatás egyelőre nem jutott el a humán klinikai kísérletekig. Pratap-Singh elmondása szerint ehhez még időre van szükség, továbbá támogatókra. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az inzulintablettának a cukorbetegek számára elérhető nyilvánvaló előnyein túl is akadnak pozitív hozadékai. A tabletta ugyanis fenntarthatóbb, költséghatékonyabb és elérhetőbb alternatívát kínál. „Csak Kanadában több mint 300 ezren injekciózzák magukat naponta többször is inzulinnal. Ez rengeteg hulladékkal jár a fecskendőkből származó tűk és műanyag tekintetében, amelyet nem lehet újrahasznosítani, hanem kikerül a hulladéklerakó telepekre. Ugyanez a probléma nem állna fenn egy orális tabletta esetén” – foglalta össze a kutatás vezetője. Hozzátette, reményeik szerint az inzulin adagonkénti árát is képesek lehetnek így csökkenteni, mivel a szájon át szedhető készítmény előállítása olcsóbb és egyszerűbb. Nem is beszélve a szállításról és a tárolásról, mivel az injekcióhoz használt szuszpenziókkal ellentétben a tabletták nem igényelnek hűtést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. Főként a főváros és az Északi-középhegység térségében előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, amely napközben fokozatosan szűnik, illetve reggelig a déli határvidéken gyenge ónos eső is lehet. Eközben a déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, a déli határnál lesz enyhébb az idő. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra