A húsmentes étrend meglepő előnye

Akár harmadával is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a növényi alapú táplálkozás - állítja egy új tanulmány.

A növényi alapú táplálkozás - a lakto-ovo-vegetáriánus koszttól a szigorú vegán étrendig terjedően - rostokban dús. Mindez kedvezően befolyásolhatja az inzulinérzékenységet. Feltételezhető továbbá, hogy az állati eredetű termékekről való lemondás egyben testtömegcsökkenéssel, illetve azzal összefüggésben a diabéteszrizikó csökkenésével is jár - olvasható a medicalonline.hu cikkében.

A növényi alapú étkezés csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
A növényi alapú étkezés csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Fotó: iStock

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy számos növényi tápláléknak magas a glikémiás indexe. Ez lehet a magyarázat arra, hogy például Indiában miért fordul elő hasonló gyakorisággal 2-es típusú cukorbetegség, dacára annak, hogy ebben az országban a legmagasabb a vegetáriánusok aránya. A jelenség háttere nagy valószínűséggel a túlzott rizsfogyasztásban keresendő.

Okozhat-e cukorbetegséget a cukor? Részletek itt.

Bostoni kutatók a közelmúltban kilenc korábbi kutatás eredményeit, ezáltal több mint 300 ezer ember adatait tekintették át elemzésük során szerte a világból. A résztvevők közül 23 és félezren lettek 2-es típusú cukorbetegek az adott vizsgálati időszak során. Az eredmények összegzéséből kiderült, hogy minél nagyobb hangsúlyt kapnak az étrendben a növényei eredetű élelmiszerek, annál kisebb a krónikus betegség kialakulásának kockázata. A kilenc kutatásból hét igazolt erre vonatkozóan jelentős kapcsolatot, öt pedig kifejezetten arra jutott, hogy minél több nővényi táplálékot fogyaszt valaki, annál erősebb a rizikócsökkenés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: