A cukorbetegség jelei gyerekeknél

Gyerekeknél sok esetben nem könnyű felismerni az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit. Mutatjuk, milyen jelek figyelmeztethetik a szülőt arra, hogy baj van.

Az American Diabetes Association adatai szerint a 20 év alatti cukorbetegek száma kb. 283 ezerre tehető, ez a szám azonban folyamatosan nő. A cukorbetegség két leggyakoribb típusa egyébként az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség. Előbbi olyan autoimmun betegség, amelynek következtében az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy sejtjeit, és leállítja az inzulin természetes termelését. Utóbbi akkor lép fel, amikor a szervezet nem reagál a termelt inzulinra.

A parents.com szakértőket kérdezett arról, milyen jelek fennállása esetén gyanakodhatnak a szülők arra, hogy a gyerekük cukorbeteg lehet.

Gyerekeknél is fontos, hogy minél hamarabb felismerjék a cukorbetegséget. Fotó: Getty Images
Gyerekeknél is fontos, hogy minél hamarabb felismerjék a cukorbetegséget. Fotó: Getty Images

Fontos figyelmeztető jel például, ha átalakulnak a gyerek étkezési szokásai. A cukorbetegek ugyanis jellemzően folyamatosan szomjasnak vagy éhesnek érzik magukat, függetlenül attól, hogy mennyit esznek vagy isznak. Apropó szomjúság: mivel a cukorbetegek az állandó szomjúságérzés miatt sokat isznak, gyakrabban járnak a mosdóba is. A vizeletürítés gyakoriságában bekövetkező változások tehát már gyanúra adhatnak okot.

Ugyancsak cukorbetegségre utalhat, ha a gyerek súlya látszólag minden ok nélkül látványosan megváltozik. Kiemelendő, hogy a súlycsökkenésre és a súlynövekedésre egyaránt oda kell figyelni! Az energiaszint változása szintén lehet a cukorbetegség tünete, különösen akkor, ha a gyerek a szokásosnál lassabban mozog, lomhábbnak, gyengébbnek érzi magát. Sok cukorbeteg gyereknél – főleg azoknál, akik az 1-es típusban szenvednek – gyomorproblémák is jelentkezhetnek, például hányinger, hányás, gyomorfájás.

Tipikus panasz még a homályos látás, a magas vércukorszint miatt ugyanis a szemlencse megduzzadhat, alakja megváltozik, így a gyereknek fókuszálási problémái lehetnek. A cukorbeteg gyerekek a végtagok zsibbadását, bizsergését is tapasztalhatják, és a sebeik is lassabban gyógyulnak a szokásosnál (utóbbi egyébként inkább a 2-es típusú cukorbetegségnél jellemző). Ha a gyerek hónaljánál, nyakánál sötétebb a bőr (acanthosis nigricans), vagy acetonos-gyümölcsillatú a lehelete, szintén nagy a valószínűsége a cukorbetegség fennállásának.

Fontos a korai diagnózis

Amennyiben gyermekünk a cukorbetegség tüneteit mutatja, azonnal forduljunk orvoshoz, nyilatkozta Maya Feller táplálkozástudományi szakember a parents.com-nak. „Minél hamarabb fény derül a betegségre, annál hamarabb el lehet kezdeni a kezelést, így nagy az esély, hogy megelőzhetőek súlyos szövődmények. A magas vércukorszint egyebek mellett károsíthatja az érrendszert, a veseműködést vagy az idegrendszert is. A lényeg, hogy legyünk tisztában a helyzet komolyságával, de ne éljünk félelemben” – így Feller.

A szakember arról is beszélt, hogy az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is más és más kezelést igényel. Feller szerint szülőként az a feladatunk, hogy kézben tartsunk mindent, ami a betegséggel kapcsolatos, és megtanítsuk a gyereknek is, mire kell figyelnie, és mit kell megtennie azért, hogy jól legyen.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)