Az orrtól a tüdőig - hogy működik a légzés?

A légzés az élet egyik alapvető feltétele. Nélküle nincs élet. A szervezet a levegő oxigéntartalmát veszi fel és hasznosítja. Erre alakult ki az embernél a légzőrendszer, lássuk miről is van szó...

Lételemünk a légzés

A szervezetünket felépítő sejtek fenntartása folyamatos energiaellátást igényel. Az energiát a sejtekben lejátszódó bonyolult biokémiai folyamatok szolgáltatják, és ehhez táplálékra, valamint oxigénre van szükség. Ez utóbbit állandóan pótolnunk kell, ezért lélegzünk folyamatosan a születésünktől a halálunkig. A légzőrendszer elsőrendű szerepe a gázcsere biztosítása, vagyis az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása. Minden szövetnek más és más az oxigénhiány-tűrő képessége. Teljes oxigénhiány a központi idegrendszeri szürkeállományban néhány perc után már irreverzibilis (visszafordíthatatlan) következményekkel járhat.

A légzőrendszer

A légzőrendszer a felső légutakból, az alsó légutakból, valamint a légzés elősegítésére szolgáló mellkasfalból, légzőizmokból, illetve ezen izmok aktivitását szabályozó agyi központokból és idegpályákból áll.

A légzés akaratunktól független (csak bizonyos mértékig befolyásolható), ezért akkor is működik, ha nem figyelünk oda.

Felső légutak

A felső légutak szerepe elsősorban a belélegzett levegő megfelelő hőmérsékletének a biztosítása, valamint a nagyobb szennyeződések kiszűrése. A felső légutak közé tartozik az orr, a szájüreg, a garat, a gége. Nyugodt légvételek során csukott szájjal vesszük a levegőt, ilyenkor a levegő az orron keresztül éri el a garatot. A nagyobb szennyező anyagok az orrlyukak szőrein fennakadnak, a kisebbeket az orrnyálkahártya, a még kisebbeket pedig a garat és a hörgők nyálkahártyája köti meg.

A felső légutak az orrnál az orrüreggel kezdődnek. Az orrüreg csontos és porcos fallal körülvett, csillószőrös nyálkahártyával bélelt szerv, melynek fő szerepe a levegő szűrése (szennyeződések felfogása), párásítása és melegítése. Az orrmelléküregek - homloküreg, arcüreg, ékcsonti és rostacsonti üreg - egy része az orrüregbe nyílik. Az orrüreg a garatban folytatódik, mely a légző- és emésztőrendszer közös szakasza.

A garat folytatása a légzőrendszernél a gége (larynx), mely üvegporcos vázból, szalagokból, izmokból, kötőszövetes lemezekből és nyálkahártyából felépített, homokóra alakú üreges szerv. A gége porcai a gégefedő, a pajzsporc, a gyűrűporc és a páros kannaporc.

A hangrés a gége legszűkebb része, ez választja el a felső légutakat az alsó légutaktól.

Alsó légutak

Az alsó légutak a légcsővel (trachea) kezdődnek, mely két fő hörgőre (bronchus) oszlik. A két főhörgő tovább oszlik egyre kisebb és kisebb hörgőkre, majd hörgőcskékre, ezáltal a légzőfelület az összkeresztmetszet növekedésével nő. A belélegzett levegő tehát a felső légutakon keresztül az egyre kisebb hörgőkbe, végül a tüdőhólyagocskákba (alveolus) kerül. Ezeket a piciny hólyagocskákat hajszálerek veszik körül, melyeken keresztül történik a gázcsere, tehát a belélegzett levegőből az oxigén felvétele a vérbe és a szén-dioxid leadása a vérből a kilélegett levegőbe. Érdekesség, hogy ha a kicsi léghólyagocskákat kiterítenénk, együttes felületük körülbelül akkora, mint egy teniszpálya - 70-80 négyzetméter -, és az őket körülvevő, begyűrűző érhálózat több kilométeres lenne.

A tüdő

A tüdő páros szerv, jobb és bal tüdőfélből épül fel. A jobb tüdőfelet három, a bal tüdőfelet pedig két lebeny (lobus) alkotja, melyek tovább oszlanak kisebb lebenykékre (lobulus).

A tüdő a kettős vérellátású szervek közé tartozik. Egyéb szervekhez hasonlóan a nagyvérkörből kap vért az arteriae bronchiales (hörgőverőér) révén, de ez a vérmennyiség csekély - a perctérfogatnak csak mintegy 1-2%-a. A tüdő vérellátásának jelentős része a pulmonalis rendszerből származik.

A mellhártya

A mellkasnak a belső, tüdők felöli oldalát és mindkét tüdőfelet vékony hártya, az úgynevezett mellhártya (pleura) borítja. A tüdő és a mellkasfal rugalmas struktúrák, közöttük, azaz a pleura két lemeze között vékony folyadékréteg található. Ez a folyadék teszi lehetővé, hogy a tüdő el tudjon csúszni a mellkasfalon, de attól nem, vagy csak nagyon nehezen elválasztható. A nyomás a mellhártya két lemeze között, azaz a tüdő és a mellkasfal közötti résben (intrapleurális nyomás) alacsonyabb, mint a légköri nyomás. A belégzés aktív folyamat, a belégző izmok segítségével történik. Nyugodt légzés esetén az intrapleurális nyomás a belégzés kezdetén csökken, ezáltal a nyomás a légutakban enyhén negatívvá válik, így levegő áramlik a tüdőbe. A belégzés végén a tüdő rugalmassága visszahúzza a mellkast az alaphelyzetbe. Ezalatt a nyomás a légutakban enyhén pozitívvá válik, és a levegő kiáramlik a tüdőből. A kilégzési folyamat passzív, nem kell hozzá izomműködés.

A mellkasi térfogatváltozások legnagyobb részéért a mellkas és hasüreget egymástól elválasztó rekeszizom felelős. A belégzőizmok másik fontos csoportját alkotják a külső bordaközi izmok, melyeknek összehúzódása a bordákat felfelé emeli. A kilégzést segítik a belső bordaközi izmok, valamint az elülső hasfali izmok.

A tüdő vérellátása a kisvérkörön keresztül történik.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: