COPD: tényleg tanárbetegség?

Kiss Éva

Sosem kényeztette el Máriát a sorsa, de világéletében harcos típus volt. Minden jel szerint egyre nagyobb szüksége lesz erre a szívós életösztönre, küzdőszellemre, hiszen nemrégiben kiderült: COPD-s.

Amikor még Marika volt

Mária már túl van az ötvenedik születésnapján, de ahogy visszagondol élete első fél évszázadára, nem tud egyetlen olyan évre sem visszaemlékezni, amit tökéletesen egészségesen töltött volna el. Már az óvodában sem kerülte el egyetlen fertőzés sem, amely végigvonult a csoportokon, az iskolában meg minden évben száznál több "igazoltan hiányzott óra" szerepelt az év végi bizonyítványában.

A COPD-ről

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) olyan kórállapot, amelyet fokozatosan súlyosbodó, ám nem teljesen visszafordíthatatlan légúti áramláskorlátozottság jellemez. Legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de a genetikai örökség mellett rizikótényező a környezetszennyezés és a munkahelyi légúti ártalom is, melyek hatására a tüdő abnormális gyulladásos reakciója következik be a károsító részecskék és gázok tartós, rendszeres belégzése miatt.

Késő ősszel, kora tavasszal szinte menetrendszerűen elérte valamilyen légúti fertőzés, torokgyulladás, influenza, de legalábbis nem múlhatott el egyetlen félév sem egy-két hét alapos meghűlés, nátha nélkül. Szülei mindezt annak tulajdonították, hogy egy szűk völgyben fekvő iparvárosban laktak, ahol a gyárkémények füstje és a teherautók kipufogóinak bűze megrekedt a házak között. Az tény, hogy nyáron, amikor sikerült a hegyek között, tiszta erdei levegőjű helyen eltölteni néhány hetet a nagymamánál, a kislány mindig "összeszedte magát", de iskolaidőben aztán minden kezdődött elölről.

Tanárbetegségek?

Felnőve Mária pedagógus lett, és megismerkedett az ún. tanárbetegségekkel: az évente legalább egyszer beköszönő hangszálgyulladással, gégehuruttal. A diákjai nagyon mókásnak találták, amikor napokra elment a hangja, csak suttogva bírt beszélni, de persze sem ő, sem az őt ilyenkor helyettesíteni kénytelen kollégái nem mulattak olyan jól ezen a visszatérő helyzeten. Háziorvosa ilyen alkalmakkor elvégezte ugyan a rutinvizsgálatokat, de a diagnózist mindig kiegészítette azzal, hogy "ez tanárbetegség, a tantermek száraz, poros levegője, a táblakréta belélegzett pora és a sok, hangos beszéd okozza leginkább". Azt pedig már csak Mária sorolta a tanári szakmai ártalmak közé, hogy jobb meggyőződése ellenére rászokott a cigarettára. Úgy érezte, legalább az óraközi szünetekben rá kell gyújtania egy-egy szálra, hogy segítse leküzdenie a stresszt, és lélekben, idegeiben lezárni a lezajlott órát, hogy újra képes legyen nyugodtan, mosolyogva menni be a következőre.

Képünk illusztráció.


Nem mind arany, ami GOLD

Néhány éve arra figyelt fel, hogy még a szokottnál is gyakoribbak lettek a rövidebb-hosszabb betegségek, légúti fertőzések, és mintha sosem tisztulnának fel a hörgői, garat- és orrnyálkahártyái rendesen, olyan gyakran tapasztal tapadós váladékot. Olykor, főleg, amikor nagyon kellene, például lépcsőzéskor vagy buszhoz sietve, nehezen kap levegőt, légszomj jelentkezik. Aztán legutóbb, a tanév eleji rendszeres, kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálat során az orvos felfigyelt valami furcsa, sípoló hangra, amelyet kilégzéskor hallatott.

Alapos kikérdezés, majd széleskörű laborvizsgálat után a tüdőgondozóba küldte. Itt végeztek először nála spirometriai, vagyis légzésfunkció-vizsgálatot, amellyel a légzés több fizikai paraméterét állapítják meg: a FEV1-et, az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogatát és a FEV1/FVC-t, a légút szűkületét jelző értéket. A vizsgálat eredményei (FEV1=55%, FEV1/FVC=60%) alapján a tüdőgyógyász szakorvos COPD-t, krónikus obstruktív (elzáródásos) tüdőbetegséget állapított meg, és a betegség nemzetközi standard "GOLD" stádiumbeosztása szerint GOLD II. fokozatúnak, vagyis középsúlyosnak ítélte meg. Mária döbbenten hallotta, hogy noha még csak most diagnosztizálták nála ezt a furcsa, kettős, a krónikus hörghurut és a tüdőtágulat kombinációjaként fellépő betegséget, a légzőkapacitásának máris jelentős része elveszett, hörgői több mint egyharmadukkal beszűkültek.

Gyógyszerek és nem mellékes hatások

Meg kellett ismerkednie a folyamatosan illetve az alkalmilag segítséget nyújtó COPD-s gyógyszerekkel. A hörgőiben zajló, krónikus gyulladásos folyamatra ráadásul nemrégiben még egy bakteriális felülfertőzés is elérhette, mert lázas lett, a hörgőkben termelődő váladék színe megváltozott, gennyes lett. Emiatt kúraszerűen antibiotikumos és szteroidos kezelést is kapott. Rövid hatású béta-agonista szereket is kell otthon tartania, ezek segíthetnek, ha légszomj, fulladásos roham fogja el. Néhány életmódot érintő jó tanácsot is kapott. Óvakodnia kell a hideg, száraz és a szennyezett levegőtől, és különösen veszélyesek a legyengült védelmi rendszere, túlérzékeny hörgői számára a fertőzések: az influenza ellen például tanácsos beoltatnia magát.

Az orvos erélyesen felszólította a dohányzás abbahagyására, mert, mint mondta, hatékony kezelés, állapotmegőrzés csak a dohányzásból származó méreganyagok nélkül képzelhető el. Mária pedig "jó betegnek" bizonyult, nemcsak azért, mert világéletében szót fogadott azoknak, akik a javát akarták, hanem azért, mert a kapott prognózis a gyógyíthatatlan, jó esetben is csak stagnáló COPD-ről bizony megijesztette. Igyekszik mindent megtenni a betegség további előrehaladásának megállítására, hogy legalább a mostani szinten megőrizhesse légzőkapacitását, aktivitását. "Hamarosan meg fog születni az első kisunokám, és rettenetes lenne, ha nem tudnám a nagymamaságot megélni mellette - vallotta be legfőbb aggodalmát.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

január 13. - január 19.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
12 370
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag