COPD-diagnózis után: az ágyban sem marad semmi a régiben?

Egy nemrég elkészült dán tanulmány arról számolt be, hogy az idősebb, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) olyan légszomjjal küzdhetnek, amely a szexuális aktivitásukat is hátráltatja.

Amint arról Ejvind Frausing Hansen, a dániai Hvidovre Kórház orvosa beszámolt, a vizsgálatok során idős légszomj .

Dr. Hansen kifejtette, hogy a légszomj komoly gondokat okozhat a mindennapok során is, ezáltal rossz közérzetet, elszigeteltség érzetet vagy akár depressziót is eredményezhet. A vizsgálatok során 39, átlagosan 66 éves COPD-s és 22, átlagosan 64 éves szívbeteget kértek meg, hogy töltsenek ki egy, a WHO által összeállított kérdőívet, mely az illetők általános közérzetét firtatta. A válaszokból kiderült, hogy a COPD-s betegek 44 százaléka tapasztalt már légszomjat szexuális együttlét közben, szemben a szívbetegek 5 százalékával, ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy hány ember érezte már úgy, hogy a légszomja miatt kevésbé képes a szexuális életre, akkor előbbieknél 56, utóbbiaknál 27 százalékos volt ez az arány. Emellett mindkét betegcsoport nagyjából hasonló arányban számolt be elégtelen szexuális életről, depresszióról vagy kellemetlen közérzetről.

Dr. Hansen úgy véli, a megfelelő nemi élet igen fontos tényező az idősebb korban, ezért a fenti megfigyelésekre érdemes minél nagyobb figyelmet fordítani. A szakemberek megfigyeléseiket az Amerikai Mellkasgyógyászati Társaság 2012-es San Franciscó-i konferenciáján készülnek a nyilvánosság elé tárni.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: