Viszkető hólyagok a kézen: ez ekcéma

A diszhidrotikus ekcéma legfőbb tünete a kéz-, illetve lábfejen kialakuló rengeteg, kisebb-nagyobb, rendkívül erősen viszkető, fájdalmas hólyagocska. A diszhidrotikus ekcéma okozója lehet a stressz, de allergiás reakció is.

Mi az a diszhidrotikus ekcéma?

A diszhidrotikus ekcéma gyulladásos bőrbetegség, melynek kiváltó oka ismeretlen. A szakemberek szerint a megjelenésében szerepet játszhat a stressz, illetve gyakran allergiás reakció váltja ki a kellemetlen tüneteket. A kiváltó allergének között találhatjuk például a nikkelt, de egy kutatás szerint a diszhidrotikus ekcémára hajlamosaknál a tünetek fellángolását okozhatják a poratkák is.

A diszhidrotikus ekcéma gyulladásos bőrbetegség, melynek kiváltó oka ismeretlen, diszhidrotikus ekcéma allergia hólyag bőrbetegség ekcéma nikkelallergia
Ekcéma esetén a bőr kiszáradhat, kirepedezhet

Aki ekcémás, szénanáthában vagy ételérzékenységben szenved, általában hajlamosabb lehet a diszhidrotikus ekcémára is. A szakemberek szerint az is megnövelheti a betegség megjelenésének rizikóját, ha valakinek keze vagy lába sokszor van vízben, nyirkos környezetben, például a munkája miatt.

9 természetes gyógymód atópiás ekcémára Az erősen viszkető, száraz, érdes bőr az atópiásekcémakísérői. Lássuk, miként enyhíthetjük a tüneteket! A diszhidrotikus ekcéma legfőbb tünete, hogy a kézfejen, illetve a lábfejen, a talpon és a tenyéren sok, változatos méretű, de általában 3mm-nél kisebb hólyag jelenik meg. A hólyagok hirtelen alakulnak ki, általában előjel nélkül. A hólyagocskák áttetszőek, enyhén kiemelkednek a bőrből, gyakran folyadékkal teliek. Az érintett bőrfelület nagyon viszkethet, és fájdalmat is okozhat, és a tünetek tovább fokozódhatnak, ha a hólyagokat víz, szappan vagy más irritáló anyag éri. A hólyagok melletti bőr kiszáradhat, kirepedezhet.

Ne kaparjuk el a hólyagokat!

A hólyagok általában 2-4 hét alatt tűnnek el, de a betegség többször is visszatérhet és könnyen krónikussá válhat. A diszhidrotikus ekcéma nem fertőző, azonban az elkapart hólyagok, a fájdalmasan kirepedezett bőr miatt az érintett hajlamosabbá válhat a bőrbetegségekre.

Hogyan kezeljük a diszhidrotikus ekcémát?

A betegség kezelése általában gyógyszerekkel történik, enyhébb esetekben például antihisztaminokkal, a bőrtüneteket pedig szteroidokkal vagy egyéb, viszketés elleni kenőcsökkel lehet enyhíteni. Antibakteriális lemosók használata is indokolt lehet, ez megelőzi a fertőzéseket és leszáríthatja a hólyagocskákat.

Amennyiben étel- vagy nikkelallergia állhat a diszhidrotikus ekcéma hátterében, akkor megfelelő étrend is megoldást jelenthet a kellemetlen tünetek ellen. A magas nikkeltartalmú ételek közé tartozik például a zabpehely és a csokoládé és a konzervek (főleg a savas zöldségek és gyümölcsök).

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)