Szépségápolás ekcémásként: tippek egy érintettől

Bár mindenkinek fontos, hogy megválogassa, milyen szépségápolási termékeket használ, ekcémásként különösen óvatosnak kell lenni ezen a téren. A webMD egy érintettet kérdezett a témában, aki számos hasznos tanáccsal szolgált.

Az Amerikában élő Helent 1999-ben diagnosztizálták ekcémával. Azóta bőven volt ideje kitapasztalni, mire kell figyelnie annak érdekében, hogy kordában tartsa a tüneteit. Egyebek mellett a szépségápolási termékekkel kapcsolatban is sokat kísérletezett, mire rájött, mit „enged” a betegsége, és mit nem. Mutatjuk, mit tanácsol azoknak, akik szintén ekcémával küzdenek.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz.

Nem követi a divatot

Helen számára az volt a legnehezebb, hogy leküzdje az újabb és újabb, izgalmas, dizájnos, sokat ígérő szépségápolási termékek iránti vágyát. Most már csak azt veszi meg, amire valóban szüksége van. Korábban még ölni tudott volna azért, hogy a szivárvány minden színében legyen egy szemhéjfestéke, de a használatukat követően fellépő fájdalmas tünetek révén rájött, hogy nem ér annyit a dolog. „Minél kevesebb terméktípust próbálok ki, annál kevesebb a lehetséges bőrreakció és az elpazarolt pénz.”

Ekcémásként oda kell figyelni arra, milyen szépségápolási termékeket használunk. Fotó: Getty Images
Ekcémásként oda kell figyelni arra, milyen szépségápolási termékeket használunk. Fotó: Getty Images

Alaposan megnézi az összetevőket

„Mielőtt megveszek egy szépségápolási terméket, mindig alaposan átnézem az összetevők listáját, és összehasonlítom az én listámmal. A listám nagyon hosszú, azokat az összetevőket szedtem rajta össze, amelyekről az évek során kiderült, hogy nem tesznek jót nekem. Bár ez nem egy bombabiztos módszer, hiszen bizonyos összetevők több néven is ismertek, de még mindig hasznosabb, mintha abszolút nem foglalkoznék a dologgal. Sokkal több termékről mondtam le vásárlás előtt az összetevők miatt, mint amennyit ténylegesen megvettem, és aztán otthon kipróbáltam.” 

A tesztelés buktatói

Ami a termékek tesztelését illeti, Helen azt mondja: minden ekcémás készüljön fel rá, hogy ez nem könnyű folyamat. Leginkább azért nem, mert soha nem lehet százszázalékosan tudni, hogy valóban az adott termék okozza az esetleges bőrpanaszokat, vagy esetleg valamilyen másik tényező, például egy étel, az időjárás, a stressz.

„Néha a szervezetünk egy teljesen független vagy ismeretlen dologra reagál. Többször is előfordult, hogy közvetlenül egy új termék tesztelése előtt a tüneteim fellángoltak. Ilyenkor azt mondtam magamban: ha kipróbáltam volna a terméket, biztos lettem volna benne, hogy az okozta a fellángolást. Ettől függetlenül a tesztelés elengedhetetlen, hiszen csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy ekcémásként is biztonságosan használható-e az adott termék."

Nem lankad a figyelme

Ha egy termék beválik Helennek, akkor évekig tudja használni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a gyártó gyakran megváltoztatja az adott termék összetevőit, ezért folyamatosan ellenőrzi a bőrét, nem lép-e fel valamilyen rendellenes reakció. „Előfordul, hogy a testem azon részén lángolnak fel a tünetek, ahol korábban még sosem, és onnantól kezdve ott is mindig előjönnek a panaszok. Ezért nem kenek sok mindent magamra. Miért kockáztassak?"

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)