Purpura: lila bevérzések a bőrön

A bőrvérzés, vagy purpura akkor alakul ki mikor az apró erekből vér kerül a környező szövetbe. Hatására a bőr alatt apró lila pöttyök válnak láthatóvá. Ez önmagában nem különösebben veszélyes, de a purpura megjelenése komolyabb betegségre is utalhat.

A purpura többnyire a test egy jól elkülöníthető területén jelenik meg, lehet egészen kis kiterjedésű, de akár jóval nagyobb is. A kiütésektől eltérően a purpura nem változtatja a színét ha nyomást helyezünk rá, és nem is szokott viszketni. Mivel tulajdonképpen egy tünetről van szó, az orvosok első feladata megállapítani, hogy mi okozza a purpurát. Ehhez először is megállapítják a vérlemezkék mennyiségét, és ez után sorolják be kétféle kategóriába.

Az első a trombocitopéniás purpura, amiről alacsony vérlemezkeszám mellett beszélünk, és többnyire valamilyen vérelzáródási problémára utal. A nem-trombocitopéniás purpura normális vérlemezkeszám mellett alakul ki, és valamilyen más típusú betegségre tünete.

A leggyakoribb a Henoch-Schönlein purpura, ami főleg fiatal gyerekeknél jelenik meg, és egy légzőszervi fertőzés tünete. Általában magától elmúlik, de időnként előfordul, hogy vesebetegséget okoz. Az idiopátiás trombocitopéniás purpura ismeretlen okból alakul ki, és a vérlemezkék pusztulásával jár, ami erős bevérzéseket okozhat.

A leggyakoribb a Henoch-Schönlein purpura

A leggyakoribb a Henoch-Schönlein purpura

Mindenképpen fel kell keresni az orvost, ha purpura mellett olyan tüneteket is észlelünk, mint az ízületi fájdalom, a gyomorpanaszok, a veseelégtelenség, fáradékonyság. A legveszélyesebb dolog amire a purpura jelenléte utalhat, az az erek elzáródása - ez ugyanis könnyen vezethet vérrög kialakulásához és trombózishoz.

A purpura kezelése elsősorban a kiváltó betegség orvoslását jelenti. A gyógyszeres megoldások mellett az immunrendszer megerősítésére is fontos, valamint a vérlemezkék számának növelése.

Sajnos a purpura olyan betegségek jele is lehet, mint a vesebaj vagy a leukémia , ilyenkor akár kemoterápiás kezelésre is szükség lehet.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra