Pókhálóerek: nem csak a maszk okozhatja

A kötelező maszkviselés nyomai elsősorban azokon látszanak, akik szinte egész nap hordják a védőfelszerelést. Az orr kipirosodását, a láthatóvá váló, úgynevezett pókhálóerek megjelenését azonban nemcsak az irritáció idézheti elő, számos más oka is lehet.

Bőrproblémák, melyek bajt jelezhetnek - részletek itt.

Pókhálóereknek nevezzük a bőrfelszínhez közel elhelyezkedő, elpattant vagy kitágult ereket, amelyek tulajdonképpen apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, bár lehetnek csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leggyakrabban az arcon és a lábon jelennek meg, de bármelyik testrészen feltűnhetnek. Mi állhat a jelenség hátterében? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza összefoglalta a lehetséges magyarázatokat:

  • családi halmozódás: akinek már a szülei, nagyszülei körében is előfordult ilyen jelenség, annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg;
  • időjárás- és nyomásváltozás: a drasztikus hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás - akár csak a hányás vagy egy nagyobb tüsszentés - miatt is elpattanhatnak az erek;
  • fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás kitágíthatja az ereket;
  • alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet;
  • várandósság: a hormonális változás miatt láthatóvá válhatnak olyan erecskék, amelyek a szülés után el is tűnnek;
  • környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek;
  • rosacea: ez a bőrbetegség eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Nem csak a maszkviselés okozhat pókhálóereket.
Nem csak a maszkviselés okozhat pókhálóereket.

Mi segíthet a pirosság eltüntetésében?

"Először is ki kell derítenünk a konkrét okot, amely a kezelést igényli. Hiszen ha például alkoholbetegség áll a háttérben, nyilván ezt lenne érdemes kezelni, hogy a folyamatot megállítsuk. Ugyanakkor a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani lehet" - hangsúlyozta dr. Rózsa Annamária. "Gyakran beválhatnak a retinoidalapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek között ez az oka annak, hogy szakorvosra kell bízni a kezelést, hiszen minden eset más, és számos hatékony gyógyszert csak receptre lehet kapni."

Előfordulhat, hogy a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, ilyenkor lehet olyan eljárásokhoz fordulni, mint a szkleroterápia, a lézerterápia, de ezeket is csak megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel szabad alkalmazni. Ugyanakkor mindazok, akik ezzel a problémával küzdenek, maguk is sokat tehet azért, hogy ne romoljon a megjelenésük.

Mit tehetünk az állapotromlás megelőzéséért?

Már az első napsugarak megjelenésekor ajánlott fényvédő terméket használni, (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és a kipirosodásra hajlamosaknak széles karimájú kalapot is érdemes viselni. Kerüljük a forró vizet fürdéskor, ellenben jótékony a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás.

Az árnikaolajos, aloe verás, varázsmogyorós, C-vitaminos készítmények jó hatásúak lehetnek, de hogy személyre szabottan mi a leghasznosabb, arról bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni. Minden új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk. Érdemes visszaszorítani az értágító hatású élvezeti szerek fogyasztását (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső