Orrdugulásnak hitte, kiderült, hogy bőrrákja van

Tavaly tavasszal kezdődött a háromgyerekes anyuka kálváriája: először allergiának vagy elhúzódó megfázásnak tulajdonította a folyton eldugult orrát, de mikor orvoshoz fordult, laphámrákkal diagnosztizálták.

Tavaly áprilisig semmi komolyabb baja nem volt Julia Davey-nek, igyekezett egészségesen élni. Ám minden megváltozott, miután felkereste háziorvosát azzal a panasszal, hogy két hete el van dugulva a bal orrjárata. "Semmi komolyra nem gyanakodtam" - idézte fel az angol nő a Daily Mailnek, hogyan kezdődött minden. A körzeti orvosa először orrpolipra gyanakodott, ezért továbbküldte fül-orr-gégészeti rendelésre, ahol endoszkópos vizsgálattal megállapították, hogy valóban valami elzárta az orrjáratot. Egy hónappal később műtéti úton eltávolították a kinövést, és Julia azt gondolta, ezzel túl is van a dolgon.

A kezdetben orrpolipnak vélt túlburjánzásról kiderült, hogy rosszindulatú daganat. Fotónk illusztráció, forrása: Getty Images
Kezdetben csak annyi tünete volt Juliának, hogy állandóan eldugult az orra.Fotónk illusztráció, forrása: Getty Images

Ám egy hét múlva felhívták a kórházból, és megkérték, hogy amint tud, fáradjon be: ekkor közölték vele, hogy rosszindulatú rákos sejteket találtak az orrsövényén. A 40 éves anyuka teljesen ledöbbent, de megnyugodott, mikor orvosai azt mondták, hogy ha eltávolítják az orrsövényét, jó eséllyel elmúlik a veszély. Júliusban sor is került az operációra. "Teljes életet lehet folytatni orrsövény nélkül is, ráadásul külsőleg semmi nyoma nincsen. Ezért nem aggódtam, csak arra koncentráltam, hogy ezzel legyőzhetem a rákot" - mesélte a nő, akinek a műtét után azt mondták, hogy minden rendben ment.

A kemoterápiától nőtt a daganat

Augusztusban viszont ismét eldugult a bal orrjárata és az endoszkópos vizsgálat megerősítette, hogy újabb tumora nőtt. Ezt is eltávolították, és csak ezután derült ki, hogy valójában laphámrákról van szó. Ez a bőrrák fajtái között viszonylag alacsony rizikójúnak számít, ám Julia esetében meglehetősen agresszív volt, ezért hathetes kemoterápiába kezdtek. A második alkalom végére azonban szörnyű fájdalmai lettek, az orra pedig a háromszorosára dagadt. Kiderült, hogy a kemo hatására nemhogy csökkent volna a daganat, hanem ijesztő tempóban növekedett.

Mi a laphámrák? A bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, a második leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Lényege, hogy a hámsejtek olyan burjánzásba kezdenek, melynek során egy szemmel látható, felületes, kezdetben egészen ártalmatlan képződmény jön létre. Ennek vastagsága idővel növekszik, későbbi szakban ki is fekélyesedhet, oldalirányban is megnyúlhat. Végső fázisban egészen nagyra nőhet, áttétet is képezhet elsődlegesen a nyirokcsomók felé. Tüneteiről és kezeléséről részletesen itt olvashat.

Ezért nem maradt más választás, el kellett távolítani az anyuka teljes orrát. A 14 órás műtétre tavaly novemberben került sor, és ugyan Julia elképzelni sem tudta, milyen lesz az élete orr nélkül, mikor felébredt az altatásból, megkönnyebbült, hogy elmúlt a fájdalom.

"Nem akarom, hogy a gyerekeim megijedjenek tőlem"

"Egy lyuk van az orrom helyén, nem lehet ezt szebben leírni. Most már megtanultam, hogyan fedjem el, csak kevés ember láthatta. A vőlegényemnek megmutattam, de a gyerekeimnek nem, mert nem akartam, hogy megijedjenek tőlem" - folytatta, hozzátéve, hogy már készülőben van a műorra is, ami jelentősen javít majd az életminőségén.

A decemberi kontrollon jó hírekkel szolgáltak neki az orvosok: minden rákos sejtet sikerült eltávolítani az orrjárataiból. Ennek ellenére - mivel nagyon agresszív volt a daganat - 30 alkalmas sugárkezelést javasoltak, amin év elején túl is esett. Sajnos azonban a tumor visszatért - ezúttal az állkapcsában fedeztek fel rákos burjánzást, majd nem sokkal később az orrüregébe beágyazódva. "Ezeket is eltávolították, de úgy érzem, hogy minden egyes kivett daganat helyére még több nő. Az orvosok pedig már nem ajánlanak több műtétet, mert attól félnek, hogy fontos idegeket sértenének meg" - magyarázta Julia, akit most egy speciális immunterápiával igyekeznek meggyógyítani. Jelenleg jól érzi magát, esküvőjére készül és igyekszik elhessegetni a kétségbeesés érzetét. Mint mondja, anyuka, így nem engedheti meg magának, hogy feladja a rák elleni küzdelmet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: