Így nyaraljunk kisbabával

A tavasszal, illetve nyáron született babáknál sokszor fejtörést okoz, mit szabad és mit nem egy kisebb kiruccanás, vagy egy hosszabb utazás során. Összeszedtük, mire kell figyelni a nyári napsütéssel és a babák bőrének védelmével kapcsolatban.

Mikor utazhat a baba?

Egy két-három hónapos babával már nyugodtan lehet utazást tervezni, ha a család kellően rugalmas, és a szülők felkészülnek az új és váratlan helyzetekre. Hat hónapos kor alatti csecsemőket azonban egyáltalán nem ajánlott napra vinni, így ezt mindenképpen szem előtt kell tartani a nyaralóhely kiválasztásakor. A gyermeki bőr számára ugyanis a napsütés nagyobb veszélyeket tartogat, emiatt komolyabb gondot kell fordítani a kicsi fényvédelmére. Tájékozódni kell a megfelelő termékekről, az árnyékolók mellett pedig ruhákkal, kalapokkal és napszemüveggel érdemes készülni, vagyis gondoskodni kell a teljes körű bőrvédelemről.

napozás, kisgyerek, fényvédelem

Ki lehet vinni a babát a szabadba, ha süt a nap?

Mivel a napfény hatására erősödik az immunrendszer, szerotonin (azaz boldogsághormon) és D-vitamin termelődik, ezáltal pedig jelentősen javulnak az ekcémás és az allergiás bőrtünetek, kell is, hogy a piciket érje a nap, de lehetőleg csak azután, ha betöltötték az egyéves kort. Fontos tudni, hogy a csecsemők és a kisgyerekek bőre lényegesen vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért jóval érzékenyebben reagálnak a napsugárzásra, így pedig az UV sugárzástól is jobban kell védeni őket. Mivel könnyebben és gyorsabban leéghetnek, esetükben természetesen nem a barnulás a cél, hanem a bőr mindenkori védelme az elsődleges szempont.

A napsütés elengedhetetlen az élethez. Javítja kedélyállapotunkat, segíti napi ritmusunk kialakulását, valamint lehetővé teszi bőrünkben a D-vitamin előállítását, ami fontos a kalcium beépüléséhez a csontokba. A napfény hiánya csontritkuláshoz és depressziós állapothoz vezethet. Fontos azonban, hogy megfelelő körültekintéssel élvezzük a napsütést.

Mivel a gyermekkorban történt leégéseknek súlyos következményei lehetnek, a szülők felelőssége gondoskodni gyermekük bőrének védelméről. Tudniuk kell, hogy délelőtt 11 és délután 16 óra között egyáltalán nem ajánlott napra menni. Mindig világos színű ruha kell, hogy takarja a baba testét, fejét pedig sapkával és napszemüveggel kell védeni. Annak érdekében, hogy a gyermek teljes biztonságban legyen, sosem szabad megfeledkezni a fényvédő használatáról!

Milyen fényvédőt használjunk?

Kiemelten fontos, hogy mindig kifejezetten gyermekek számára készített krémmel ápoljuk a pici testét már jóval azelőtt, hogy kivinnénk a napfényre. Ezután minden második órában magas fényvédőfaktorú készítménnyel (SPF 50+) kenjük be a bőrét, természetesen a ruhája, vagy a pelenkája alatt is. Ha pedig a gyermek vízben volt, megtörölközött, vagy éppen homokozott, kezdjük újra a metódust. A baba egy éves koráig fizikai szűrős fényvédőket lehet alkalmazni, egy éves kor után pedig a kémiai szűrős napozókat használjuk. Figyeljünk arra is, hogy mindeközben folyamatosan igyon, továbbá, hogy a nyaralás során igénybe vett bőrét folyamatosan hidratáljuk!

Meg kell védeni a gyermekek érzékeny és vékony bőrét a veszélyes UVB sugárzás okozta DNS károsodástól is. Ebben segítenek a kimondottan gyerekeknek szánt naptejek, melyek garantálják a kifejezetten magas szintű UVA/UVB védelmet a napsugárzás káros hatásai ellen. Ezek a speciálisan kifejlesztett termékek aktiválják a bőr természetes védekező rendszerét (immunitását), és kettős védelmet nyújtanak a sejtszintű károsodások kockázatának csökkentéséhez.

Mivel hidratáljuk a kisbaba bőrét, amelyet a nap és a víz kiszárít?

A napfény, a sós víz és a szél extrém igénybevételt jelent a bababőrnek, így a nyaralás alkalmával nem csak a strandolásra, hanem az utána következő bőrápolásra is fel kell készülni. Fontos, hogy a nap végén alaposan lemossuk a víz- és a homokmaradványokat, megnyugtassuk és hidratájuk az igénybe vett bőrt. Fürdés után mindig a csecsemőknek készített babafürdetővel, testápolóval és arckrémmel fejezzük be a bőr gondozását, ahogyan azt a mindennapokban is tesszük.

A legtöbben úgy gondolják, hogy az arc fényvédelme csak a nyári hónapokra vonatkozik. Fényvédelemre azonban minden hónapban szükség van. Alábbiakban elmondjuk, miért fontos ez, és milyen krémeket érdemes választani.

Erre a célra - persze a baba bőrének alapos ismeretében - a drogériákban kapható tisztálkodó szerek is megfelelőek lehetnek, ha viszont a csöppség testének speciális igényei vannak, ajánlott inkább a patikákban megvásárolható termékek közül választani. Ezeknek a készítményeknek ugyanis biztos, hogy megfelelő a pH-értékük, továbbá nem tartalmaznak sem illatanyagokat, sem tartósítószereket, sem pedig olyan detergenseket, amelyek irritálhatnák a kicsi bőrét.

Fontos, hogy parabénmentes és hipoallergén mosakodókrémet válasszunk a nyaralás idejére, emellett pedig érdemes olyan készítményekkel is készülni, amelyek a csecsemők és kisgyermekek súlyos bőrszárazsága esetén nyújtanak védelmet. Ezek a szerek általában szappanmentesek, gyengéd tisztító és visszazsírosító hatóanyagokkal pedig csillapítják, enyhítik a szárazság érzetet és a viszketést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)