Így éljük túl a leégést

Bőrgyógyász foglalta össze, miért és meddig viszkethet a bőrünk napégés után. Azt is elárulta, mi segíthet átvészelni ezt a kellemetlen időszakot.

Még a megfelelő óvintézkedések mellett is előfordulhat, hogy bőrünk megpirul vagy erősebben leég a napon. Ennél már csak az a rosszabb, ha viszket is.

Nem szabad vakarni!

A leégés ettől lesz rosszabb - részletek itt!

A viszketés a gyulladás jele, így ilyenkor tilos vakarózni - mondta a Prevention.com által megkérdezett kaliforniai bőrgyógyász, Lisa Chipps. "A viszketés testünk válasza egy adott sérülésre, például a napégésre. Erősebb napégés után a bőr külső rétege szárazabbá válik, akár hámlani is kezdhet, hogy a sérült bőrt új, egészséges bőrsejtek helyettesítsék. A vakarás pillanatnyi enyhülést hozhat ugyan, de növelheti a fertőzés és a hegesedés kockázatát is - figyelmeztetett a szakember.

Hogy meddig tarthat a kellemetlen érzés, a szakértő szerint teljesen egyénfüggő: vannak, akiknél egy-két nap alatt elmúlik a viszketés , másoknak viszont akár két hétig is megkeserítheti a mindennapjait ez a jelenség.

leégés, napégés, viszketés, viszkető bőr, leégett bőr, napozás,
A vakarózás növelheti a fertőzés és a hegesedés kockázatát is. Fotó: 123rf

Tanácsok a gyorsabb enyhülésért

Bár a bőrünk gyógyulásával együtt a viszketés magától enyhül, majd elmúlik, azért van néhány otthon is alkalmazható módszer, amelyekkel meggyorsítható ez a folyamat. Dr. Chipps szerint az egyik legfontosabb dolog a bőr nyugtatása, hidratálása. Ehhez olyan termékeket javasol, amelyek ceramidokat, zabkivonatot, aloe verát vagy E-vitamint tartalmaznak. A kőolajszármazékokat is tartalmazó és olajbázisú krémeket viszont nem ajánlja, mert ezek a bőrben tarthatják a hőt.

Hidrokortizon kenőccsel is enyhíthető a gyulladás, viszont vigyázzunk a benzokaine tartalmú termékekkel, és úgy általában a "-caine"-re végződő összetevőkkel, mert ezek tovább növelhetik az irritációt - hangsúlyozta a bőrgyógyász.

Gyógyszeres kezelésre ritkán van szükség, de ha mégis, akkor segíthetnek a vény nélkül kapható Ibuprofen- és Paracetamol tartalmú készítmények, illetve az antihisztaminok is. Arra viszont ügyeljünk, hogy olyan készítményt válasszunk, amely nem álmosít.

Enyhébb esetekben sokat segíthet a hideg borogatás és a hűvös zuhany, valamint ajánlott gondoskodni a bőséges folyadékbevitelről is. A bőrgyógyász szerint nemcsak vizet, hanem sportitalokat is érdemes fogyasztani napégés esetén, hogy a folyadék mellett az elektrolitokat is mielőbb pótoljuk.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: