Gomba a lábon

A lakosság mintegy fele szenved enyhébb, illetve súlyosabb fertőzésben. A fertőző gombás folyamatot különféle fonalas és sarjadó gombák okozzák. Főleg a lábujjközök fertőződnek, gyakran baktériumokkal együtt okozzák a kellemetlenségeket.

A világ minden táján jelen lévő betegségről van szó, de elsősorban a mérsékelt és a meleg égövön fordul elő. Az általános felmelegedés következtében a nálunk régen szokatlan, tartós nyári meleg, a párás időjárás különösen kedvez a gombás folyamatnak. Sportolók között, uszodában, strandon, közös zuhanyozókban, felnőtt- és gyermekközösségekben, de családon belül is terjed egyik egyénről a másikra.

Mikor gondoljunk gombás eredetű fertőzésre?

A lábujjak között a bőr vörös, felázott, berepedt vagy hámlik, különösen a III-IV-V. ujjközben. A berepedés után hámhiány és nedvedzés jelentkezik. A gombás betegség az ujjak közéből a lábujj háti felszínére, a lábszárra és természetesen a talpra is ráterjedhet. Utóbbi helyen száraz, makacs hámlás is elkezdődhet, néha a bőr vörös, gyulladt. A beteg terület éles határral végződik. Előfordul olyan gombás folyamat is, amely főleg meleg időben, hólyagos formában jelentkezik. A láb és a talp gombás betegsége éjszaka és melegben nagyon viszket.

A szövődmények nagyon változatosak és néha súlyosak. A hosszadalmasan fennálló lábujjközi fertőzés a lábujjkörmöket is megbetegítheti. A körmök megvastagodnak, elszíneződnek, alattuk sárga felrakódás képződik. Ez utóbbi nagyon nehezen kezelhető. Nem elegendő a külső kezelés, gyakran belső gombaölő tablettát kell a bőrgyógyásznak felírnia. A kúrát több hónapon keresztül kell folytatni.

A lábgombás folyamatból lábekcéma is kialakulhat, továbbá a lágyékhajlatokba és a farvágásba is átterjedhet a betegség. Minden orvosnak és betegnek nagyon fontos arra is gondolnia, hogy az ujjközi berepedésen keresztül baktériumok hatolhatnak be a szervezetbe, és orbáncot, bőrgennyedést és érgyulladást okozhatnak. Ezeket a súlyos szövődményeket megfelelő kezeléssel meg lehet előzni.

Hogyan lehet eredményesen kezelni a gombás lábbetegséget?

Mielőbb fertőtlenítő ecsetelőket és sprayket kell használni. A hámló, berepedt, fájdalmas területre, hólyagos folyamatra gombaölő kenőcsök, paszták ajánlatosak.

Nagyon fontos: az ujjakat gézcsíkkal (nem vattával) kell egymástól elválasztani. A láb kímélése mellett, valamint az uszodát elkerülve tíz nap múlva várható a gyógyulás. Gondolni kell arra is, hogy - egyéni hajlamtól függően - a probléma visszatérhet.

Hogyan lehet megelőzni a betegséget?

  • megfelelő lábbeli használatával
  • természetes anyagból készült zokni, harisnya viselésével, melyet gyakran váltunk
  • megfelelő lábápolással

Kényeztessük lábunkat növényi olajokat tartalmazó, fertőtlenítő hatású frissítő fürdőkkel, szárító, nyugtató hintőporokkal, habokkal stb. Fontos a cipők fertőtlenítése, izzadásgátló hintőporok, sprayk alkalmazása.

IX.évf./7.szám

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső