Fontos lépések a bőrrák megelőzéséért

A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló, rosszindulatú daganatos betegség, amely rövid időn belül is igen súlyossá válhat. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a veszély csökkentéséért, illetve azért is, hogy időben felismerjük a bajt, amikor az még különösebb nehézségek nélkül orvosolható.

Az elmúlt évtizedben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A bőrrák legveszélyesebb formája a melanoma, amelyből Magyarországon évente mintegy 2300 esetet diagnosztizálnak. Ez a ráktípus akár néhány hónap leforgása alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül és számos veszélyes áttétet képezhet. A bőrrák kockázatát fokozó tényezők közé tarozik az időskor, a világos vagy könnyen leégő bőr, a gyakori leégés, a szoláriumozás, a sok anyajegy, a korábbi bőrrák, a családi előzmények (melanomát vagy más bőrrákot érintően), az immunhiányos állapot, valamint a rákterápia részeként kapott sugárkezelés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közösségi oldalán megosztott ismertető szerint azonban 5 nagyon fontos lépést is megtehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bőrrákot, illetve csökkentsük a melanoma kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban ezeket részletezzük.

1. Húzódjunk árnyékba

Az erős UV-sugárzás miatt 10 és 16 óra között fokozott óvatosság szükséges, ha az utcára mennénk. 11 és 15 óra között azonban semmiképpen se tartózkodjunk a tűző napon, mert néhány perc is elég lehet ahhoz, hogy leégjünk.

2. Használjunk fényvédő krémeket

A leégés – és a bőrrák kockázatának fokozódása – ellen mindig kenjünk a bőrünkre fényvédőt, mielőtt kimennénk a szabadba. (De akkor sem árt benaptejezni magunkat, ha otthon, az ablak mellett dolgozunk.)

A fényvédelem már gyermekkorban is fontos. Fotó: Getty Images
A fényvédelem már gyermekkorban is fontos. Fotó: Getty Images

3. Ne bízzuk a teljes védelmet a naptejre

Tartsuk észben, hogy a fényvédő krémek – bár elengedhetetlen kellékei a bőrkárosodások megelőzésének – nem nyújtanak teljes körű védelmet. Szemünket és környékét napszemüveggel, fejbőrünket, arcunkat és nyakunkat széles karimájú kalappal, a ruha alatti testfelületeket pedig világos színű, lenge, jól szellőző anyagú darabokkal óvhatjuk pluszban. Ha pedig eddig a szoláriumozás hívei voltunk, inkább szokjunk le róla, mert semmivel sem biztonságosabb, mint a természetes napfény.

4. Rendszeresen járjunk szűrésre

A melanoma kialakulása megelőzhető, a már meglévő kóros elváltozás pedig időben felfedezhető és kezelhető, ha rendszeresen eljárunk anyajegyszűrésre. Az ajánlások szerint évente legalább egyszer keressünk fel egy bőrgyógyászt.

A férfiak jellemzően ritkábban járnak bőrgyógyászhoz, ezáltal bőrrákszűrésre is, mint a nők. Ennek egyik oka az lehet, hogy nincsenek tisztában a kockázatokkal, a rendszeres vizsgálatok előnyeivel, illetve azzal sem, hogy mi történik egy-egy ilyen orvosi ellenőrzés alatt. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a bőrrákszűrésről.

5. Ne vegyük félvállról az önellenőrzést

Havonta egyszer vegyük szemügyre anyajegyeinket, illetve alaposan nézzük át a teljes bőrfelületet – a fejbőrt, az ágyékot és a talpakat is –, új foltok vagy furcsa elváltozások után kutatva. A nehezen látható helyek ellenőrzéséhez kérjük párunk, családtagunk, orvosunk vagy fodrászunk/kozmetikusunk segítségét.

Mikor forduljunk mindenképpen bőrgyógyászhoz?

Gyanúra adhat okot, és mielőbbi bőrgyógyászati vizsgálatot tesz indokolttá, ha:

  • megváltozott egy anyajegyünk színe, mérete, alakja vagy kiterjedése;
  • vérezni kezdett egy anyajegyünk, egyértelmű ok (elvakarás, kidörzsölés, sérülés) nélkül;
  • vagy erőteljes viszketést érzünk valamely anyajegyünk felületén vagy a körül.

Ha szakemberhez fordulunk, érdemes megemlíteni neki azt is, ha a közelmúltban új anyajegyünk jelent meg. Azonban összességében nemcsak a melanoma, hanem az összes többi bőrráktípus megelőzése érdekében javasolt odafigyelnünk bőrünk elváltozásaira. Ilyen alapon gyanúra adhat okot egy nem múló, rózsaszín, pikkelyes, viszkető folt, egy nem gyógyuló seb vagy fekély, valamint a csomók, dudorok megjelenése is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)