Új korszak a vakbélgyulladás gyógyításában

Egy finn tanulmány szerint nem feltétlenül kell egyből a műtőbe tolni a beteget.

Éveken, sőt évtizedeken át úgy tartottuk számon a vakbélgyulladást , mint egy azonnali műtéti beavatkozást igénylő orvosi vészhelyzetet. A gyulladt vakbelet mielőbb eltávolították, mondván, ha ez nem történik meg, perforáció léphet fel, amely a beteg életét is veszélybe sodorhatja.

A vakbélgyulladás 5 jele - részletekért kattintson !

A képalkotó eljárások, például a CT fejlődésével viszont manapság már azt is meg lehet határozni, mennyire gyulladt a vakbél. Ennek köszönhetően pedig az enyhébb esetekre antibiotikumos kezelést is javasolhatnak az orvosok. "Ez egy nagyon is megvalósítható, járható, biztonságos lehetőség" - mondta Dr. Paulina Salminen, annak a nemrég publikált finn tanulmánynak a vezető szerzője, amely 500 felnőtt finn vakbélgyulladásos beteg bevonásával készült.

Az enyhébb esetekre antibiotikumos kezelést is javasolhatnak az orvosok
Az enyhébb esetekre antibiotikumos kezelést is javasolhatnak az orvosok

A páciensek mindegyikét CT-re küldték, hogy megállapítsák, mennyire súlyos náluk a gyulladás. Ezután két csoportra osztották őket: a betegek felét megműtötték, másik felét pedig antibiotikummal kezelték - három napig intravénásan kapták a gyógyszert a kórházban, majd hazamehettek, de még hét napig tabletta formájában kellett antibiotikumot szedniük.

Az eredmények

Utóbbiak közül százan a kezelést követő öt éven belül mégis átestek vakbélműtéten, a legtöbben az első évben. A szerzők viszont átlagban így is sikeresnek értékelik az antibiotikumos kezelést, mivel a betegek 64 százalékánál bevált az antibiotikumkúra.

Akiket megműtöttek, azoknál átlagosan négy főből egynél fellépett valamilyen komplikáció - ide sorolták a tanulmány szerzői a hasi fájdalmakat és fertőzéseket is. Az antibiotikummal kezelt csoportban az arány csak 7 százalékos volt, illetve ennél a társaságnál átlagban 11 nappal rövidebb volt a felépülési idő, mint az operáción átesetteknél. És még egy nem mellékes adat: az első évben a gyógyszerrel kezelt csoport kezelésének összköltsége 60 százalékkal volt alacsonyabb, mint a műtött betegek csoportjánál. (Az ötéves nyomon követési időszak teljes költségkimutatását egyébként nem közölték a szerzők.)

Távlati célok

A tanulmány készítői úgy fogalmaztak, hogy új korszak kezdődhet a vakbélgyulladás kezelésében. De azt is ki kell emelnünk, hogy írásukkal nem a vakbélműtétek mellőzésére akarják rávenni az orvosokat, hanem arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a szakemberek gondolják át az opciókat, és betegeiknek is adják meg a választás lehetőségét a különböző alternatívák közül - amennyiben erre lehetőség van.

Forrás: time.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra