Tippek szájszag ellen

Mit tehetünk a kellemetlen szájszag ellen? Ha nem szervi betegség áll a háttérben, érdemes elolvasni tanácsainkat, amelyben nemcsak higiéniai tippeket adunk.

A rossz szájszag sok kellemetlen pillanatot okozhat, és bár számos betegség állhat a halitózis hátterében, a legtöbbször mégis a nem megfelelő higiénia az ok.

Igyunk elég vizet!

Büdös? A kellemetlen szájszag az egyik legkínosabb egészségügyi probléma, melynek hátterében nemcsak az ápolatlanság állhat. Sokan azonban nem is érzékelik, hogy büdös a szájuk. Hogyan deríthetjük ki és mit tehetünk ellene? - kattintson ide!

A szájszag elsődleges oka a száj nyálkahártyájának a kiszáradása. Bár számos ok állhat ennek hátterében, a gyógyszerektől bizonyos betegségekig, a legtöbbször mégis a túl kevés folyadék miatt szárad ki a szánk. A víz azonban nedvesen tartja azt, így a rossz szagokat okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni. Azoknak különösen fontos a plusz folyadékbevitel, akik hajlamosak nyitott szájjal aludni, horkolni.

Vizsgáljuk felül az étrendünket!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a hagymás, fokhagymás ételek miatt (ideiglenesen) rossz lehet a szájszagunk, de azt kevésbé tudjuk, hogy a túl savas ételek is okozhatnak kellemetlen lehelletet, akárcsak a túl fűszeresek, vagy éppen a nehéz, zsíros fogások, melyek miatt éghet a gyomrunk. Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, rendszeresen rágcsáljunk nyers almát, sárgarépát vagy zellerszárat, ezek ugyanis természetes "fogtisztítóként" működnek, és serkentik a nyáltermelődést is.

Ápoljuk a fogainkat naponta kétszer!

Ebbe nem csak a fogmosás tartozik bele, hanem a fogselyem használata is. A fogak között ugyanis megtelepedhetnek a kellemetlen szájszagot (és súlyos betegségeket, gyulladásokat) okozó baktériumok is. Ezeket a hagyományos fogkefével nem, vagy csak nagyon nehezen lehet eltávolítani. Ha nem használunk rendszeresen fogselymet, akkor evéskor ezeket a baktériumokat is "tápláljuk", amelyek a tápanyagok hatására jobban elszaporodhatnak. Ne feledkezzzünk el a nyelvünkről sem, az ízlelőbimbók között ugyanis megtelepedhetnek a kórokozók, melyek melléktermékei a rossz szagokat okozzák.

A rossz szájszag sok kellemetlen pillanatot okozhat, és bár számos betegség állhat a halitózis hátterében, a legtöbbször mégis a nem megfelelő higiénia az ok

A rossz szájszag sok kellemetlen pillanatot okozhat

Használjunk alkoholmentes szájvizet!

Az alapos öblögetéssel olyan területeket is tisztábban tarthatunk a szánkban, amelyeket fogkefével nem tudunk elérni. Azért alkoholmentes szájvizet válasszunk, mert az alkohol (bár fertőtlenítő hatású), igen erőteljesen kiszárítja a nyálkahártyát. A szakemberek szerint az egyik olyan hatóanyag, melyet érdemes keresni, a cink. Ez ugyanis semlegesítheti a kellemetlen szagokért felelős kénvegyületeket.

[TOP-CIKKEK-AJANLO]

Rágózzunk!

A rágózás nemcsak felfrissíti a lehelletet, de hosszabb távon is lehetnek előnyös hatásai. A rágás hatására ugyanis több nyál termelődik, így az átmossa a száj belsejét, nedvesen tartja a nyálkahártyát és segít megelőzni, hogy a szájszagot okozó baktériumok megtapadjanak a száj belsejében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: