Tényleg erősíti az alkohol hatását a szívószál?

Miért hat jobban az alkohol, ha szívószállal isszuk? Ez a kérdés régóta izgat sokakat, de a tudomány egyelőre nem adott határozott választ erre a "fontos" problémára.

A szívószálnak "hangulatfokozó" hatása van

Már a gyerekek szülinapi partijait, zsúrjait is feldobják a színes alkalmatosságok. A felnőttekre is hat pszichológiailag: a koktélbárok elengedhetetlen tartozékairól van szó. Ráadásul a közhiedelem szerint az, aki szívószállal issza az alkoholt, gyorsan be is rúg tőle - ennek a legendának nézett korábban utána a német Spiegel Online.

Így hat ránk, ha nem iszunk alkoholt Számos kutatás és tanulmány igazolja, hogy még a mértékletes alkoholfogyasztás is károsítja az egészséget. Ha tehát úgy döntünk, hogy - legalább egy időre - teljesen lemondunk az alkoholról, akkor egész szervezetünk nagyon hálás lesz.

Felerősíti az alkohol hatását a szívószál? alkoholfogyasztás alkohol szívószál koktél sörözés részegség
Felerősíti az alkohol hatását a szívószál?

A legismertebb magyarázat szerint ha szívószállal szürcsöljük az alkoholt, az a száj nyálkahártyájával hosszabb ideig lép kontaktusba, így a szesz a nyálkahártyán át közvetlenül a vérbe juthat. A gyomorban ugyanis az enzimek az anyag egy részét lebontják. Aztán a belekbe (a vékonybélbe) jutó szesz még a máj "méregtelenítő állomásán" is veszít az alkoholtartalmából, és csak ami ezután vándorol tovább, abból vesz fel a szervezet alkoholt úgy, hogy az a vérkeringésbe, majd az egész testbe, így az agyunkba is bekerül. Ez utóbbi pont az, amikor a mámor keletkezik.

Halálos adag Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Kattintson a folytatásért! Mindez szépen hangzik, ám Michael Musalek, a bécsi Anton Proksch Intézet (Európa egyik legnagyobb, függőségekkel foglalkozó klinikájáról van szó) orvos-igazgatója szerint nincs olyan tudományos tanulmány, amely szerint a szívószállal fogyasztott alkohol gyorsabban lerészegítene.

Az anatómia ugyanakkor ellentmond a közkeletű meggyőződésnek, miszerint a nyálkahártyán át gyorsabban kerülne alkohol a vérbe. Ezen az úton ugyanis csak nagyon kevés alkohol jut be a szervezetünkbe Musalek szerint. Ezt bizonyítják a nagyságrendi viszonyok is: a száj nyálkahártyája 0,02 négyzetméter nagyságú, míg a vékonybél nyálkahártyája - amelyen keresztül az alkohol felszívódik - 200 négyzetméteres. Vagyis tízezerszer nagyobb felületről van szó, majdnem akkora területről, mint egy kosárlabdapálya fele. Tehát a "szájbeli hatás" elhanyagolható.

Az esztétikai hatás is befolyásol minket

Van azonban egy másik hatásmechanizmus, amelyik inkább indirekt módon befolyásol minket. A szívószál "esztétikai hatásáról" van szó. "Egységnyi alkoholt meginni" - ez viszonylag nehéz, ha egy fizikailag valóban nehéz, nagy és nehezen megragadható pohárból isszuk. Ilyenkor figyelni kell, hogy az alkoholt, ne egyszerűen "magunkba döntsük", vagy "magunkra öntsük", vagyis lassabban iszunk. Megfigyelték ugyanis - és ezt már egy "rendes tanulmány" is igazolja -, hogy az ivás gyorsaságát befolyásolja a pohár formája.

szívószál, alkoholfogyasztás alkohol szívószál koktél sörözés részegség
A szívószállal való ivásnál a sebességen van a hangsúly. Gyorsabban iszunk, gyorsabban részegedünk

Brit kutatók 160 résztvevővel tesztelték, milyen gyorsan fogyasztják el a sörüket. A búzasörös poharakból és a söröskorsókból ivókat hasonlították össze. A búzasörös poharak egyébként könnyebben kezelhetőek, eleve kisebb súlyúak, jobban hasonlítanak egy átlagos konyhai pohárra, ezt mindenki tudja. Nem véletlen, hogy az ebből sört fogyasztók 60 százalékkal gyorsabban itták meg az italukat. A kutatók szerint ez azzal függ össze, hogy a búzasörös poharaknál a fogyasztók nehezebben tudják megítélni, mikor üres félig a pohár. A tesztalanyok ugyanis "túl későn" jöttek rá arra, hogy már megitták a sörük felét. Ennek megfelelően a poharat sűrűbben is emelgették.

A szívószállal történő ivásnál a sebességen van a hangsúly

"A szívás megkönnyíti az ivást, és kellemes érzést kelt a szájban" - magyarázza a szakember. Ezért kortyolunk gyakran egyszerre többet is az italból. Gyorsabban is iszunk, és ez aztán gyorsabban le is részegít minket.

A nagyobb ivási tempó mellett a koktélok magas cukortartalma is segíti a mámor gyorsabb elérését: a cukor ugyanis további ivásra serkent azáltal, hogy édes és a magas alkoholtartalmú italok erősségét tekintve is "megtéveszti" az érzékszerveinket. Márpedig a koktélokat általában szívószállal szolgálják fel, tehát itt a hatások összeadódnak.

A mámor pszichológiája

A pszichológiának is van hatása a részegség érzetére: aki meg van győződve arról, hogy alkoholt iszik, könnyebben érzi magát mámorosnak. Egy 2003-as kísérletben a tudósok 150 diákkal itattak "elvileg" különböző italokat. Valójában egyik csoport sem kapott alkoholt, de míg az egyik társaságnak azt mondták, hogy vodka-tonikot kapnak, a másiknak meg, hogy csak tonikot, mégis másképp viselkedtek. Akik azt hitték, alkoholt kaptak, elkezdtek flörtölni az egyik kutatónővel, a lányok pedig "magukban" somolyogtak. De még valódi hatása is volt a dolognak: akik azt hitték, hogy alkoholt ittak, rosszabbul emlékeztek a történtekre egy későbbi teszt során. Ugyanakkor azt, hogy mikor válik károssá az alkohol az emberi szervezet számára, általánosságban nehéz megmondani. Egyrészt már a legkisebb mennyiség is árt, hiszen már az is pusztítja idegsejteket. Éppen ezért mindenkinek mértékletesen kell fogyasztania a szeszes italokat. Más kérdés, hogy a károsító hatást mikor vesszük észre, hiszen ez már függ a mennyiségtől és az egyedi adottságoktól is. A szervezet ugyanakkor gyorsabban veszi fel az alkoholt, ha szénsavat tartalmaznak az italok.

Összefoglalva: önmagában a szívószállal fogyasztott alkohol miatt nem leszünk gyorsabban részegek. Valójában az ivás gyorsasága számít, márpedig a szívószál ebben játszik szerepet: sebesebben isszuk meg az italunkat, ha ezzel szürcsölünk belőle, így gyorsabban részegedünk le. Éppen ezért a lap azt javasolja, hogy koktélivás közben érdemes szüneteket tartani: így az italok és a "koktélest" élvezete is tovább tart.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)