Tabletta alkoholizmus ellen?

Angliában és Walesben már lehet receptre kapni azokat a tablettákat, amelyek csökkenthetik a rendszeresen alkoholt fogyasztók napi adagját.

A tabletták Skóciában már 2013 októbere óta forgalomban vannak, ennek ellenére ott egyelőre csak 53 fő próbálta ki az új gyógyszert – számolt be a Daily Mail .

A Nalmefene vagy Selincro elnevezésű szert nem elsősorban idült alkoholistáknak ajánlják, hanem azoknak, akik napi szinten isznak közepes mennyiségű alkoholt (kb. fél üveg bort vagy három korsó sört ). De természetesen azok is használhatják, aki napi szinten nagyobb mennyiségű alkoholt kell, hogy megigyanak. A hatóanyag az alkohol utáni vágyat csökkenti, így azt eredményezheti, hogy kevesebb alkoholt fogyaszt majd az, aki beveszi. Persze a szer nem helyettesíti az alkoholproblémákkal küzdők számára az egyéb szakszerű segítséget (pszichiátert, pszichológust stb.).

A kialakult alkoholizmus visszaesésekkel gyógyuló betegség. Megelőzni fokozatos kialakulása és a velejáró problématagadás miatt nagyon nehéz. A prevenciót nehezíti, hogy mi, magyarok - sajnos - alkoholizáló társadalomban élünk. Tudjon meg többet az alkoholizmus kialakulásáról, kattintson ide! A gyógyszert az orvos írhatja föl azoknak, akik jelzik, hogy szükségük lenne rá. A szer hatására lehetséges az alkoholfogyasztás fokozatos csökkentése, de a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az alkoholisták nem várhatnak ettől a tablettától azonnali megszabadulást szenvedélyüktől. A tablettából napi egyet lehet bevenni – bármikor, amikor a beteg ellen akar állni az alkoholfogyasztás kísértésének.

A szer elsősorban azoknak tehet jó szolgálatot, akik esetleg még maguk sem döbbentek rá, hogy problémájuk van az alkohollal . Ők azok, akik sokat dolgoznak, családjuk van, háztartást vezetnek, teljesen konszolidált életet élnek, de minden este elfogyasztanak jó néhány sört vagy akár egy üveg bort. Nagy-Britanniában becslések szerint 2,1 millió olyan ember van, akit enyhén alkoholfüggőnek lehet nevezni. Nekik a napi életüket kevésbé határozza meg az alkohol, viszont olyan mennyiséget fogyasztanak, amelynek már komoly egészségkárosító hatása van. Rajtuk segíthetne a Nalmefene, amit az egyik szakértő a nikotintapaszokhoz hasonlított.

Az enyhe alkoholizmust is kezelni kell

Persze ahhoz, hogy a gyógyszerhez a rászorulók hozzájussanak, föl kell ismerniük, hogy gondjuk van az egy pohár bort ; miután hazamegy, és lefekteti a gyerekeit, ki is bont egy üveget, és a főzés és- a vacsora mellett el is fogyasztja a nagy részét; majd másnap egy újabb üveget bont... Napi ilyen mennyiség elfogyasztása már komoly egészségügyi következményekkel járhat, a mennyiség csökkentésében pedig segíthet az új szer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra