Sztatinok: még sincs ilyen mellékhatása

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Mekkora baj a gyógyszerek elhagyása? Az infarktus miatt kórházi ápolásra szorult betegek esetében a kórházból való elbocsátást követően 1-2 év alatt látványosan alábbhagy a sztatinok szedésére való hajlandóság - legalábbis erről számoltak be több kutatás után a szakemberek. Részletek!

A hosszú ideje vélt mellékhatás sokakat akadályozott meg abban, hogy szedjék az életmentő gyógyszereket - írták a tudósok. A sztatinokat azért írják fel, hogy szedésükkel megelőzhető legyen a szívroham vagy a stroke, de az izomtünetektől való félelem miatt sok páciens abbahagyja a kezelést, amivel a szív- és érrendszeri problémák kockázatának teheti ki magát. Az új kutatás mintegy 200 angliai és walesi beteg adatait vizsgálta meg, akik nemrégiben hagyták abba a gyógyszer szedését izomfájdalmak miatt. Véletlenszerűen adtak nekik sztatint vagy hatóanyag nélküli szert, vagyis placebót a hat, egyenként kéthónapos kezelési szakaszban. Se a páciens, se orvosa nem tudta, melyik szakaszban mi a kapott szer. A résztvevők minden kezelési szakasz végén egy 10-es skálán osztályozták, milyen izomtünetet - fájdalmat, gyengeséget, merevséget vagy görcsöt - tapasztaltak. A British Medical Journal (BMJ) friss számában megjelent tanulmányban összevetették az összes páciens válaszait, és azt találták, hogy nem volt különbség a sztatinos és a placebós kezelési szakaszok izomtünetei között.

Egy új kutatás szerint, nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok. Fotó: Getty Images
Egy új kutatás szerint nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok. Fotó: Getty Images

Ez a nocebó jelenség

A résztvevők 9 százaléka (18 ember) hagyta ott a kutatást elviselhetetlen izomfájdalmak miatt, míg sztatint szedett, 7 százalékuk (13 ember) akkor fejezte be a kezeléseket, amikor ugyanezt tapasztalta a hatóanyag nélküli szer szedésekor. A kutatás végéig kitartó páciensek kétharmada döntött úgy, hogy újrakezdi a sztatin szedését - állapította meg a kutatás. A résztvevők átlagéletkora 69,5 év volt, a tudósok szerint a pácienseknek ebben a korcsoportjában általánosak az izomtünetek.

A Lancet brit orvosi lapban 2017-ben az Imperial College London kutatói tanulmányukban azt írták, hogy a mellékhatásokról szóló híradások úgy tűnik, sok embert meggyőztek, hogy maguk is tapasztalják őket. A kutatók ezt a pszichológiai jelenséget nocebóként (ártani fogok) határozták meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: