Szőrén-szálán: a kóros szőrnövekedésről

A szőrtelenítés manapság a szépítkezés természetes, már-már kötelező része. Van, akinél indokoltabb a művelet, másoknál inkább csak divat. Valljuk be, kissé természetellenesen és kegyetlenül bánunk a testünkkel, de legalább ne ártsunk az egészségünknek.

Bevallom őszintén, ellenérzéssel viseltetek minden, a televízióban és az újságokban reklámozott szőrtelenítőszerrel szemben.

Valószínűleg azért, mert szinte mindig csalódtam ezekben a csodaszerekben. Egyéni érzékenységem miatt a szőrtelenítőkrémtől kiütéses lettem, a gyantázás előnyeit pedig csak az első három hétig élvezhettem, addig, amíg szőrtüszőgyulladástól vörösödő, duzzadó lábamat nem kellett lépten-nyomon takargatnom. Ekkor úgy döntöttem, hogy a hagyományos, jól bevált módszernél maradok: a borotvánál. Számomra ez a legmegfelelőbb, leg-problémamentesebb szőrtelenítési módszer.

A szőrtelenítési eljárásoknak két nagy csoportja létezik: az epiláció és a depiláció. Az epiláció, vagyis a végleges szőreltávolítás lényege, hogy a szőrszál papilláját elroncsolják. A roncsolás következtében az ún. mátrixsejtek elpusztulnak, így a kezelt területen nem nő újra a szőrszál. A nem kívánt szőrszálakat elektromos árammal irtják ki véglegesen.

E szőrtelenítőeljárásokat általában galvánárammal működő géppel végzik. Egy vékony tűt vezetnek be a szőrtüsző csatornájába, majd áram segítségével néhány másodpercig égetik a szőrtüszőt, amely ennek hatására elhal.

Mivel ez az eljárás csak kisebb felületek végleges szőrtelenítésére alkalmas, ezért általában nyakon, állon kinövő egy-egy szőrszál eltávolítására használható eredményesen.

Nagyobb felületek, pl. végtagok epilációja akár évekig is eltarthat, a beavatkozás fájdalommal járhat, maradandó nyomot hagyhat.

A végleges szőrtelenítés egyik legújabb változata a lézeres epilálás, ahol nagy energiájú fényt alkalmaznak, amely a bőr mélyebb rétegeibe hatol, a pigmentekben elnyelődik és ott roncsolja, elpusztítja a szőrhagymákat. A lézeres szőrtelenítés sem veszélytelen, pigmentzavart okozhat, gyógyulása heggel járhat.

Aki szeretné kipróbálni a lézeres epilációt, feltétlenül forduljon előtte bőrgyógyászhoz. >

A szőrtelenítési eljárás másik fajtája a depiláció.

Ide sorolhatjuk a szőrtelenítőkrémeket, a gyantázást és a szőr eltávolítását borotvával vagy szemöldökcsipesszel.

A legtartósabb szőrtelenítést szemöldökcsipesszel történő kiszedéssel és gyantázással lehet elérni. Mindkét kozmetikai eljárás ritkítja a szőrt, a szőrszálat mélyről tépi ki, így kb. négy hétig nincs szükség újabb szőrtelenítőkezelésre.

A gyantázás előnye még a többi eljárással szemben, hogy nemcsak a végtagok, hanem pl. a szemöldök, a bajusz, a bikinivonal esztétikailag zavaró szőrfelületének eltávolítására is alkalmas.

A szőrtelenítőkrémek használatát nem ajánlják a szakemberek, mivel e lúgos kémhatású anyagok úgy szőrtelenítenek, hogy összeroncsolják, tönkreteszik a szőrt alkotó keratint, ezáltal sokaknak allergiát, viszkető kiütéseket okoznak. IX. évf. / 5. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő