Szívünk Napja: újságírónkat is díjazták

Szeptember utolsó vasárnapján tartják világszerte a Szív Világnapját. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén szeptember 25-én a Városligetben szervezte meg a Szívünk Napját. Az érrendszer egészségvédelmének szentelt alkalom most különösen fergetegesre sikerült, hiszen a kellemes időben sok ezren jöttek el az egész napos rendezvényre, ahol a neves fellépők és a szórakoztató programok mellett ingyenes szűrővizsgálatok, ismeretterjesztő előadások és egyéni tanácsadás is várta az érdeklődőket.

Sok százan tudhattak meg többet szívük, érrendszerük állapotáról a különbözőbb vizsgálatok (vérnyomás, vércukor, koleszterin, vérzsírszint, BMI stb.) segítségével. A színpadon egész nap egymást váltották a népszerű zenészek, színészek, médiaszereplők, illetve neves kardiológusok, életmód-tanácsadók. A nézők "első kézből" ismerhettek meg sok egyéni betegtörténetet is, hiszen a fellépők - a Szív SN betegszervezet vendégei - őszintén beszéltek saját problémáikról, tapasztalataikról is, életmódváltásukról, például a pacemakerrel való együttélésről is.

Katus Attila irányításával megtapasztalhatták, hogy a mozgás vidám és örömteli tevékenység is lehet, dr. Nagy Ágnes pedig a salsa aerobic rejtelmeibe vezetett be. Az érdeklődők Győrfi Pál bemutatóján Dömsödi Gáborral és Vastag Csabával együtt tanulhatták meg az újraélesztés laikusok által is végezhető módját. Dr. Merkely Béla, dr. Nagy András előadásaiból a szív- és érrendszeri betegségekről, megelőzési lehetőségekről tanulhattak sokat.

A rendezvényen hirdették ki az "Együtt a stroke ellen, akció a stroke megelőzéséért" elnevezésű országos médiapályázat eredményeit is, melyre összesen 16 pályamű érkezett. Vasárnap közülük díjazták Tornyi Ferenc rádióriporter (Régió Rádió Debrecen), dr. Dudics Emese (Patika Tükör) pályaművét, illetve munkatársunk, Kiss Éva írását is, melyet itt olvashat el: "Aki háromszor tanult meg járni" címmel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)