Súlyos hormonális problémát jelezhet a magas a vérnyomás

A magas vérnyomás hátterében elsősorban a nem megfelelő életmód és az emiatt kialakult érhálózati sérülések állnak, de egyes esetekben az is elképzelhető, hogy a mellékvesekéreg rendellenes működése okozza. A témában dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

A Conn-szindróma a mellékvesekéreg egy olyan megbetegedése, melynek következtében az itt termelődő, aldoszteron nevű hormon túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben. Ez a hormon felel a test víz- és sóháztartásáért, így igen fontos szerepet tölt be. Túltermelődése esetén a szervezetben nő a víztartalom, és a vérsavó kálium szintje lecsökkenhet, valamint viszonylag ritkán, de emelkedhet a nátriumszint.

Ezek a változások jellegzetes tünetegyüttest okoznak, amit Conn-szindrómának neveztek el. A Conn-szindrómát endokrinológus körökben ma már szinte kizárólag hyperaldosteronismus néven emlegetik, ami annyit jelent, hogy túl sok aldoszteron kering a szervezetben.

A betegséget az esetek egy részében a mellékvesekéreg jóindulatú daganata okozza. Emellett előfordulhat még, hogy a hormont termelő sejtek megnagyobbodásáról van szó, mely azonban ismeretlen eredetű. Az esetek kevesebb, mint 1 százalékában sajnos rosszindulatú daganat állhat a háttérben, így ezzel a lehetőséggel is számolni kell.

Conn-szindrómára is utalhat a magas vérnyomás

A betegség másodlagos formában is jelentkezhet, ezt olyan gyakori megbetegedések okozzák, mint például a 2-es típusú diabetes mellitus, de súlyos májbetegségek esetén is megfigyelhető: ebben az esetben nem túltermeléssel állunk szemben, hanem a hormon lebontása nem kielégítő, ezért halmozódik fel a szervezetben.

Tünetek

A hyperaldosteronismus tünetei jellegzetesek, bár nem egyediek. Köztük, a vízvisszatartás miatt, az egyik legjellegzetesebb a cukorbetegség egyik vezető tüneteként is ismert. A tünetek: fokozott szomjúságérzet és vizelet kiválasztás, fejfájás, izomgyengeség, székrekedés, érzészavarok. A Conn-szindróma ezen kívül főleg a vérnyomást érinti.

Dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa minden olyan esetben kell hyperaldosteronismusra is gondolni, ha a vérnyomást két-három gyógyszerrel sem lehet beállítani. Ha ezen kívül alacsony a vér káliumszintje és ennek nincs más nyilvánvaló oka, mint például vízhajtó szedése, kötelező elvégezni az ezirányú hormonvizsgálatokat.

Jellegzetes tünet lehet, hogy hyperaldosteronismus esetén a magas vérnyomás nem egyformán érinti mind a két értéket. A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt van a normál tartományban. A második érték (/90) az úgynevezett diasztolés, vagy alsó érték, a Conn-betegség ezt emeli, így erre érdemes figyelmet fordítani.

Diagnózis és kezelés

A probléma megállapításához a szakember laborvizsgálatokat és képalkotó eljárásokat is igénybe vehet, melyek segítségével megtalálhatja a baj forrását. Amennyiben igazolódik a Conn-szindróma megléte, úgy a kezelés optimális esetben műtéti úton történik. Ebben az esetben az a cél, hogy a beteg mellékvesét teljesen eltávolítsák. Ilyenkor a kieső hormonokat – optimális esetben átmenetileg - tabletta formájában pótolják, melyek felírása és rendszeres ellenőrzése szakorvosi feladat. Néhány hónap múlva várható, hogy a másik – megmaradt – mellékvese átveszi az eltávolított mellékvese feladatait. A betegség gyógyszeresen is kezelhető, ami szintén folyamatos kontrollt igényel.

Összességében a betegség felismerése rendkívül fontos, mert olyan gyógyszereket kell bevetni, melyeket a háziorvos vagy belgyógyász általában nem alkalmaz, de ha nem ezeket a szereket szedi a beteg, előfordulhat, hogy a vérnyomását nem tudják beállítani vagy nagyon ingadozó lesz, amely szintén veszélyforrás.

Forrás: Budai Endokrinközpont

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: